Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Full tågtrafik från måndag

På måndag morgon ska tågtrafiken köra helt enligt tidtabellen – för första gången i år. Det innebär bland annat tiominuterstrafik mellan Malmö och Köpenhamn.

På måndag ska tågtrafiken gå enligt tidtabellen, lovar Skånetrafiken och Trafikverket.Bild: Arkiv: Henrik Rosenqvist
Trafikverket har egentligen varit redo att låta trafiken köra enligt tidtabellen sedan i början av januari. Men eftersom Skånetrafiken och de andra operatörerna haft fordonsbrist har man fått avvakta med att släppa på tiominuterstrafiken mellan Malmö och Köpenhamn. En morgonavgång från Malmö till Helsingborg har också varit inställd under januari.
– Det var vintern som ställde till det. Många av våra fordon skadades vilket gjorde att vi inte hade kapaciteten att köra alla tider, säger Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken.
Men nu har flera av tågen reparerats och på måndag är det tänkt att tågtrafiken ska rulla enligt tidtabellen för 2011.
– Vi har fortfarande en del fordon inne för reparation men vi gör ändå bedömningen att vi vågar släppa på all trafik.
Enligt Jonas Bengtsson på Trafikverkets pressjour har tågtrafiken i övriga Skåne gått som den ska den senaste tiden.
– Det har kanske varit några småstörningar här och där men vi har inte haft några väderrelaterade tåg på ett bra tag. Vi hoppas naturligtvis att det håller i sig.
För att dra lärdom av vinterns tågkaos har Trafikverket har haft en dialog med Skånetrafiken, Bane Danmark och DSBFirst om hur alla tillsammans kan hantera enskilda tåg som blir försenade.
Diskussionerna har resulterat i en kompletterande störningsplan för att hantera förseningar. Planen innebär bland annat att reservtåg kommer att placeras på Malmö C för att köra in i rätt tid i Citytunneln om tåg mot Danmark under rusningstrafik avgår mer än sex minuter sent från Lund.
Gå till toppen