Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

MFF:s Pelle Svensson avgår

Förlusten för 2010 blir 30 miljoner kronor.
Vd Pelle Svensson: ”Mitt ansvar är totalt.”

Pelle Svensson.Bild: Arkiv: Jenny Leyman 2010
Vid en blixtinkallad presskonferens på Swedbank stadion på fredagsförmiddagen meddelade klubben att förlusten för 2010 uppgår till drygt 30 miljoner kronor. Tidigare prognoser om en förlust på upp till tio miljoner kronor visade sig vara glädjekalkyler.
– Resultatförsämringen beror på att rutinerna har brustit. Det visade sig sent i kvartal fyra. SM-guldet kostade oss mycket rent ekonomiskt, inte minst med tanke på bonusutbetalningarna till spelarna, sade MFF:s ordförande Håkan Jeppsson, samtidigt som han påstod att likviditeten är god, utan att nämna några siffror.
– Revisorerna ska lämna sin slutrevision på måndag, så jag får återkomma angående likviditeten. Om inte förr så senast den 18 februari, en vecka innan årsmötet. Revisorerna har även fått i uppdrag att gå tillbaka till 2009 för att se om grunden till problemen lades redan då.
MFF-ledningen hävdade att den försämrade ekonomin inte ska påverka den sportsliga satsningen.
– Men vi har inte pengar själva till att förlänga de kontrakt vi vill eller att göra eventuella nyförvärv. Där är vi beroende av externa investerare och just nu hyser jag gott hopp om att vi ska få in tio miljoner den vägen, sade Håkan Jeppsson.
Den avgående vd:n Pelle Svensson såg trött och tagen ut där han satt till vänster om ordföranden framme vid podiet i stadions pressrum.
Hur stort ansvar har du för att rutinerna har brustit?
– Som vd är mitt ansvar totalt. Det sparprogram vi redan har genomfört faller inte ut förrän i år. Det, tillsammans med spelarbonusar, valutaförluster och ränteeffekter, är de bidragande orsakerna till den stora förlusten.
Hänger avgången ihop med resultatet?
– Jag avgår av hälsoskäl. Jag har stora synproblem och har gjort tolv ögonoperationer på fem år. För att klara det här jobbet måste man vara fullt frisk, man kan inte ha en vd som är skadeskjuten, sade Pelle Svensson.
Svenska mästarna har redan inlett jakten på en ny vd och i nästa vecka hoppas man ha en temporär lösning på plats.
Kan man tänka sig att sportchefen (Per Ågren) även tituleras vd?
– De banorna har vi inte funderat i, sade Håkan Jeppsson.
Blir det ytterligare neddragningar på personalsidan?
– Kostnaden för den personal som är kvar är liten i sammanhanget. Det viktiga är att få ner de fasta kostnaderna i de åtaganden vi har i fastighetsbolaget och MFF Event.
Har styrelsen blivit vilseledda?
– Man kan konstatera att vi delvis har fått fel underlag att fatta beslut på. Samtidigt ska man komma ihåg att det är en väldigt komplex verksamhet att driva en fotbollsklubb, inte minst är det svårare rent bokföringsmässigt. MFF av i dag ser också helt annorlunda ut än för fyra år sedan, sade Håkan Jeppsson – och utvecklade:
– Vi befinner oss i gränslandet till modern showbusiness. Jag tror att vi har utrymme för en omsättning på över 200 miljoner (mot 160-170 i dag), men då måste vi driva klubben mer som ett företag. Vi har Sveriges starkaste sportsliga organisation, men det här stora negativa resultatet visar att vi inte varit lika starka på den administrativa sidan, sade Håkan Jeppsson innan han hastade iväg mot flyget för att ansluta till lagets träningsläger i Spanien.
Gå till toppen