Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Så sänker du husets elförbrukning

Säkerställ ventilationen och se över vind och fönster.

Bild: Arkivfoto: Ingemar D Kristiansen
LUND. Ulla Jansson har forskat om energieffektivitet i passivhus och äldre renoverade fastigheter vid Lunds tekniska högskola.
– Det första man ska göra är att säkerställa ventilationen i huset. Man får aldrig bygga bort viktiga funktioner, så som det gjordes förr när hus tätades och sedan fick fukt- och mögelproblem. Husets förutsättningar måste därför först gås igenom. Det bästa är att ringa den lokala energirådgivaren.
De två enklaste åtgärderna är att se över isoleringen av vinden, säger Ulla Jansson. Om den är gammal och bebodd av möss som grävt gångar kan den behöva tätas eller göras om. Är den oinredd ska den absolut isoleras. Nästa steg är att se över fönstren. Kanske finns det en gammal gummilist som inte längre håller måttet? En mer kostsam investering är att byta tvåglasfönster till treglas, något som minskar energibehovet drastiskt.
– Enkla saker, som att fundera över hur ofta ytterdörren står öppen är också viktigt. Att exempelvis ha fönster på glänt hela dagarna är en katastrof, säger Ulla Jansson.
För den som har möjlighet är en installation av en värmeväxlare något hon rekommenderar. Den värmer den inkommande luften med den värme som finns i luften på väg ut.
– Solfångare är också en jättebra möjlighet. De kan sättas på både tak och väggar. El är verkligen ett dilemma för många i Sverige, men att använda solen ger en vinst som märks direkt.
Gå till toppen