Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förebilder från New York

”Hall of Femmes” står det i raka tydliga bokstäver på de små kritvita volymerna, iögonenfallande i t…

”Hall of Femmes” står det i raka tydliga bokstäver på de små kritvita volymerna, iögonenfallande i tidningskioskens ställ för brokiga nyhetsmagasin. Det v isar sig vara en nystartad bokserie om kvinnliga förebilder. Grafiska designerna Samira Boua­bana och Angela Tillman Sperandio i byrån Hjärta Smärta, bägge 30+, upptäckte efter några år i yrket hur få framgångsrika kvinnor det fanns att inspireras av.
Det ledde till New York, där de har sökt upp pionjärer som Ruth Ansel, 70+, Lilian Bassman 90+, och Carin Goldberg, 50+, som ägnats varsin volym i serien hittills. Deras karriärer började i legendariska tidskrifter som Harper’s Bazaar och Vanity Fair, just när det klassiska magasinets journalistik och form började förändras. Alla tre är också fortfarande verksamma, inte minst 93-åriga Bassman. ”Vi tror på vikten av förebilder”, skriver Boua­bana och Tillman Sperandio i introduktionen. Och jag tror på de yngre förebilder som bemödar sig att leta fram sina föregångare.
Ingrid Sommar
Gå till toppen