Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förebilder från New York

”Hall of Femmes” står det i raka tydliga bokstäver på de små kritvita volymerna, iögonenfallande i t…

”Hall of Femmes” står det i raka tydliga bokstäver på de små kritvita volymerna, iögonenfallande i tidningskioskens ställ för brokiga nyhetsmagasin. Det v isar sig vara en nystartad bokserie om kvinnliga förebilder. Grafiska designerna Samira Boua­bana och Angela Tillman Sperandio i byrån Hjärta Smärta, bägge 30+, upptäckte efter några år i yrket hur få framgångsrika kvinnor det fanns att inspireras av.
Det ledde till New York, där de har sökt upp pionjärer som Ruth Ansel, 70+, Lilian Bassman 90+, och Carin Goldberg, 50+, som ägnats varsin volym i serien hittills. Deras karriärer började i legendariska tidskrifter som Harper’s Bazaar och Vanity Fair, just när det klassiska magasinets journalistik och form började förändras. Alla tre är också fortfarande verksamma, inte minst 93-åriga Bassman. ”Vi tror på vikten av förebilder”, skriver Boua­bana och Tillman Sperandio i introduktionen. Och jag tror på de yngre förebilder som bemödar sig att leta fram sina föregångare.
Ingrid Sommar
Gå till toppen