Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Miljonutgifter bokfördes aldrig

Kan verkligen en styrelse vara ovetande om att en väntad förlust nästan fördubblats? Frågan är väl den vanligaste efter Malmö FF:s chockbesked om resultatet 2010 i veckan. – Ja, jag skulle kunna blåsa min styrelse och dölja så stora förluster, men jag skulle bli avslöjad förr eller senare, säger MFF:s ordförande Håkan Jeppsson och jämför med sitt vd-uppdrag på Inwido.

Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson.Bild: Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
Vi träffar honom på MFF:s hotel i Albir i utkanten av Benidorm. Solen strålar och Jeppsson pratar i mobilen oavbrutet. Till slut slår vi oss ner vid ett café tvärs över gatan och han tänker sig att äntligen äta frukost.
Någon croissant finns inte, men en toast. Håkan Jeppsson beställer en kaffe, men också vatten och ut kommer kyparen med bröd. En rostad brödskiva och inget mer, symboliken kan knappast bli tydligare.
Vatten och bröd.
Till slut får han lite smör också.
– Med en växande förening valde vi att ha en operativ ledning, som förvaltar verksamheten. Min styrelse på jobbet kan inte gå in och kolla verksamheten varje vecka. MFF:s styrelse kan det inte heller, den består av människor som redan jobbar 150 procent i veckan. Skulle vi välja den vägen, fick vi ha en helt annan styrelse.
Han gör en paus, eftersom han – symbolik igen – blir utskälld av ett par hundar vid bordet bredvid.
– Men en sak vi borde gjort med facit i hand är att sticka in revisorerna regelbundet för att städa böckerna. Vi hade kanske inte gjort bättre resultat, men vi hade haft bättre kontroll på processen.
– Vi har fått resultatprognoser och likviditetsrapporter sammanställda av tjänstemän, vi har haft kontrollinstrument på vägen, men det har inte räckt.
Ansvaret läggs tungt på vd:n Pelle Svensson.
Samtidigt måste ni väl ha ett ansvar som styrelse?
– Vi väljer inte oss själva, vi har månat om att ha en oberoende valberedning. Därför finns det en bra timing i det här, det är årsmöte snart.
– MFF hade inte haft det bättre ställt om styrelsen ställt in skorna nu. Jag tycker det är att ta ansvar att vi ska rätta till det som hänt. Årsmötet tog organisationen med en icke operativ styrelse och tycker inte årsmötet att det är gott nog, så äger den frågan.
Förlusten var beräknad till högst 15 miljoner, du har berättat om valutaförluster, bonusar och räntor utöver det. Men det känns som minst 10 miljoner till har försvunnit - var?
– Det är kopplat till bristande kontroll. Det finns utgifter på alla områden som inte blivit bokförda eller inte varit budgeterade. Det handlar om IT, kommunikation, en halv miljon i böter till förbundet, men också om våra så kallade hospitalityåtaganden. Vi har sponsorsavtal med 100-tals företag, men där vi också förbundit oss att återgälda med biljetter, mat och sprit vid matcherna. Det där skenade under hösten och höll inte överenskomna nivåer när alla ville fira. Det blev snabbt miljoner.
Ni äger 25 procent av stadion, är det läge att förändra ägandet?
– Nej, det skulle bara hjälpa på kort sikt och höja vår hyra. Däremot tittar vi på strukturen runt stadion, försöker få ner de fasta kostnaderna.
Hur ser er soliditet ut, det egna kapitalet?
– Som högst var det 111 miljoner, nu är det 80-90. Det är fantastiskt bra.
Men hur mycket är bundet i stadion?
– Nästan alltihop. Dels i säkerheter för de lån vi har på 400 miljoner kronor, men också då i våra aktier i stadion. Klubben valde att ta en kalkylerad risk med stadion och tvingade fram en ny nivå. Vi måste få högre intäkter.
Hur är likviditeten?
– Som innan, ansträngd, men det finns pengar i kassan och kassaflödet är egentligen viktigare än resultatet. Det är inte så att vi plötsligt har 30 miljoner i skulder, allt är betalat.
– Mycket är siffror i böckerna. När Zlatan Ibrahimovic gick från Inter till Barcelona fick vi 20-25 miljoner i solidaritetsersättning, men avtalet var på fem år. Det var vi tvungna att bokföra år ett som en intäkt, men pengarna trillar ut under alla åren.
– Vi har en bokförd intäkt på Raoul Kouakou på ett par miljoner, när han gick till Sandefjord och de vägrade betala. Nu har Uefa gett rätt och vi ska få pengarna. Vi har en liknande tvist med den turkiska klubb dit David Durmaz gick.
Plötsligt låter det som det inte är några problem?
– Visst är det allvarligt, men 1999 var det kris, då hade MFF minus 20 miljoner i eget kapital. Hade det varit kris nu, hade vi satt Per Ågren i arbete i helgen för att sälja spelare.
Nu har ni i stället tackat nej till att få 18 miljoner från Kaiserslautern för Daniel Larsson?
– Jag kommenterar inga enskilda affärer. Men vi markerar på olika sätt att satsningen fortsätter på vårt A-lag, det är vårt varumärke.
Är framgång i Europa i år en förutsättning för att överleva?
– Nej, men kalkylen med stadion bygger på att MFF ska ha bra internationella matcher, att vi måste lyckas vissa år, måste nå en ny nivå.
Hur går det med det tänkta riskkapitalbolaget, för att förlänga kontrakt och värva nya spelare?
– Det ser bra ut. Vi har kontaktat alla som anmält sitt intresse och ingen har backat ur.
Vidtar ni några konkreta åtgärder nu direkt?
– Vi kommer att gå igenom alla avtal ytterst noggrant. Många är redan omskrivna, det är klart att man kan kritisera att vi gjort avtal som inte varit valutasäkrade när spelare gått till andra klubbar. Det ger i vissa fall 20 procentiga förluster.
Vem har betalat din resa ner hit?
– Jag har betalat varenda krona själv.
Gå till toppen