Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gardenkrans lämnar Qatar

Kenth Gardenkrans hade börjat leva sin stora idrottsdröm i Qatar. Men han tackade nej till sitt miljonerbjudande, packade resväskan och åkte hem till Sverige igen. Anledningen: Han kunde inte tänka sig att träna en dopningsavstängd kastare. – Det är chockerande. Man tyckte att det där med dopning är en gråzon. För mig är det svart eller vitt. – Och det värsta av allt, det var Qatars olympiska kommitté som var inblandad.

Den främsta anledningen till att Kenth Gardenkrans inte påbörjade sin anställning var sonen Victor.
– Hur skulle det se ut för honom, en av Europas mest lovande kastare, att hans pappa håller på och tränar dopningsavstängda? säger Kenth Gardenkrans.
Sydsvenskan har tidigare berättat om det erbjudande som han fick av Qatars Olympiska Kommitté.
Han tog tjänstledigt från sin anställning som kriminalvårdare på Fosieanstalten och kom sent om sider iväg till Qatar sedan det krånglat till sig med arbetstillståndet.
I torsdags träffade Kenth Gardenkrans den olympiska kommittén i Doha. Det var då bomben slog ner. Han fick informationen av tyske chefstränaren Joakim Krug.
– Man berättade att en av de tre elitaktiva som jag skulle träna skulle bli dopningsavstängd i två år. De ansvariga tyckte att du kan väl träna honom ändå. Han behöver träning även om han är avstängd.
Kenth Gardenkrans trodde inte sina öron.
– Allting bara föll för mig. Jag blev chockad.
Parterna skulle träffas på lördagen igen för att signera anställningspapperen. Kenth Gardenkrans gick aldrig till det mötet.
Han tog första bästa flyg tillbaka till Sverige.
– Efter det chockerande beskedet tänkte jag mycket hela fredagen. På Viktor. På deras sätt att resonera. På min arbetsgivare hemma i Sverige, min familj, alla svenska friidrottare och mina kontakter med Sveriges Olympiska Kommitté. Min framtid som tränare.
Det fanns inget alternativ.
– Min slutsats var, här ska jag inte vara. Jag meddelade tränaren Krug som skött kontakterna att jag inte kunde tänka mig ett samarbete. Jag hittade ett flyg till Istanbul och tog mig vidare till Köpenhamn.
I lördags var han hemma i Lödde.
– Jag känner mig lurad och förd bakom ljuset. Hela affären är omoralisk.
Kenth Gardenkrans har redan varit i kontakt med sin arbetsgivare. Han kan börja arbeta på måndag igen.
– Jag har tackat nej till stora pengar, men jag är en erfarenhet rikare. Och det viktiga, jag har min integritet kvar.
Gå till toppen