Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ministern försvarar vargjakten

Vargdebatt i riksdagen idag.

Andreas Carlgren.Bild: Arkiv: Leif Å Andersson 2007
Dagens vargdebatt i riksdagen inleddes med att miljöminister Andreas Carlgren försvarade licensjakten på varg som införts av regeringen:
– Det finns bara ett sätt att rädda vargen. Vi måste få in nya vargar för att komma åt den alarmerande höga inaveln i stammen. Och för att få acceptans för den politiken i de områden som berörs av vargarna, krävs en begränsad jakt.
– Vi får stöd för denna politik av flera forskargrupper. Forskarna säger dessutom att jakten inte hotar stammens överlevnad.
Inför debatten uppmanade ledare för Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Rovdjursföreningen och Djurskyddet på Svenska Dagbladets debattsida regeringen att tänka om i vargpolitiken. De välkomnar EU-kommissionens beslut att inleda rättsliga åtgärder mot Sverige för licensjakten på varg och kallar regeringens planer på att sätta ut vargar från djurparker eller andra länder för "panikartade försök att rädda ansiktet".
Jens Holm från Vänsterpartiet, som har varit initiativtagare till debatten, gick till hård attack på miljöministern:
– Forskarna säger ju att det behövs fler vargar. Varför börjar ni då med att skjuta vargar? Inget har hittills gjorts för att stärka stammens genetiska status. Ändå drogs jakten i gång.
– Miljöministern har pratat om att föra in vargar från djurparker. Detta tycks nu inte bli av, så nu pratas det om vargar från Ryssland i stället. Jaha, vad vet ni om dessa vargar då? Vet ni om de har rabies eller ej? Jag kan bara konstatera att än så länge har vi inte sett några konkreta åtgärder för att stärka den genetiska statusen.
– Det pratas om ökad acceptans. Jag har inte märkt någon sådan, och tjuvjakten tycks inte avta. Nej, jag tror att det viktigaste skälet till licensjakten är att regeringen till varje pris vill gå en högljudd jägaropinion till mötes.
Enligt en av forskarna bakom en studie om vargstammen, Michael Möller Hansen, bevarandebiolog vid Århus universitet i Danmark, måste vargarna på sikt bli fler i alla länderna i regionen, inklusive Ryssland.
– För inte så länge sedan, historiskt sett, fanns det en stor sammanhängande vargpopulation med tusentals vargar i den här regionen. Om ni vill vara på den säkra sidan i det långa loppet behövs cirka 3 000 individer, säger Hansen till TT.
Det innebär i praktiken att vargstammarna i alla tre länderna, Sverige, Finland och Ryssland, måste trefaldigas. För Sveriges del skulle det betyda en stam på drygt 600 vargar.
– Jag är medveten om de politiska svårigheterna. Men vi har bara gjort en strikt vetenskaplig bedömning av problemet, säger Hansen.
Gå till toppen