Världen

Svenskar skalar norska bananer

I Sverige fanns inga jobb. Det fanns däremot i Norge, som bananskalare. Linnéa Nodelijk och många andra svenskar tar de jobb som norrmännen ratar. Ett skitjobb tycker Linnéa, men konstaterar att hon tjänar mer än hemma.

Bild: Arkiv: Johanna Wallin
Linnéa Nodelijk från Södertälje fick rådet av en kompis som tidigare hade jobbat i Norge:
– Hon sade: "Vad du gör så ta inte det jobbet. Du sitter på en stol och skalar bananer i åtta timmar".
Men det är exakt vad Linnéa gör den här veckan. Som anställd av ett bemanningsföretag i Norge kan jobben skifta från att arbeta på förskola och i butik till att en vecka skala banan.
– Det här är väl det sämsta jag gjort, men även om det här är ett skitjobb så tjänar jag mycket mer här och det är alltid skönt att veta.
Att skala banan ger 130 norska kronor i timmen, vilket motsvarar cirka 146 svenska kronor. På kafé tjänar man 110 norska kronor i timmen, enligt Linnéa Nodelijk.
– Det vi sett är att det många gånger kan vara lättare att få första jobbet i Norge än i Sverige. Svenska ungdomar har också jättegott rykte i Norge. De har bra drivkraft, initiativförmåga och kan ta folk, säger Elisabeth Andersson, så kallad Eures-rådgivare vid arbetsförmedlingen i Karlstad.
TT: Nedvärderas inte den svenska arbetsmarknaden när svenskar tar sådana här jobb?
– Vi har inte den typen av jobb och i stället för att vara arbetslös så kan jag inte se det som nedvärdering. De får referenser, det säger mycket om att de vågat ge sig ut och jobba utomlands.
Linnéa Nodelijk är en av 80 000 svenskar som arbetar i Norge. För merparten handlar det om att tjäna pengar under en begränsad tid.
– Många svenskar som kommer hit tar de jobb som finns. Via bemanningsföretag kan du få hoppa mellan tre olika dagis på en vecka. Det är inte så många norrmän som gör det, men jag tycker det är kul. Du får mycket jobberfarenhet.
Dessutom – på fredag är bananskalningen över för den här gången.
Gå till toppen