Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Arenan kräver skattemiljoner

Miljontillskott - annars åker handbollen ut, enligt arenachefen.

Handbollsderby H43-Ystad IF. Handbollen bär inte sina kostnader på Arenan.Bild: Arkiv: Ingemar D Kristiansen
Det gör att Arenan behöver fortsatt miljontillskott av Lundabornas skattepengar.
- Annars måste vi slänga ut handbollsverksamheten ur Arenan. Och det vill ingen, säger arenachefen Berne Nilsson.
Handbolls-VM, gymnaisemässa, Idolkonsert. Senare i vår framträder både Dalai Lama och Håkan Hellström. Arenan är ovanligt aktiv i år.
Ändå lutar det åt att verksamheten inte går ihop ekonomiskt. Arenachefen Berne Nilsson bedömer att hela driftsstödet från Lunds kommun på 4,75 miljoner kronor kommer att gå åt i år.
- 80 procent av tiden används Arenan av handbollsföreningarna. Om vi ska dra in mer pengar måste vi slänga ut handbollsverksamheten och göra något helt annat här, och det vill ingen, säger Berne Nilsson.
Arenan ska fungera både som idrotts- och evenemangshall. Tanken var att verksamheten i Arenan skulle bära sina egna kostnader och inte behöva några kommunala bidrag.
Så har det inte blivit. De ekonomiska beräkningarna visade sig vara rena glädjekalkylerna. Detta då idrottsföreningarna inte betalar marknadshyror.
Ungdomsverksamheten betalar några hundralappar i timmen. Den verkliga kostnaden är flera tusen.
Herrlagen i elitserien betalar 12 000 kronor i hyra för en match och damlagen 6 000 kronor. Och konsert- och mässevenemangen har aldrig dragit in nog för att täcka förlusterna på idrottssidan.
I november 2009 fick Lunds kommunfullmäktige, efter en intensiv debatt, ta av Lundabornas skattepengar och skjuta till tre miljoner kronor för att rädda verksamheten. Och för att slippa ha återkommande ekonomiska brandkårsutryckningar i kommunfullmäktige inrättades årligt driftsstöd på fem miljoner kronor som betalades ut första gången 2010. Det ska betalas ut varje år fram till 2013 och det reduceras med 250 000 kronor varje år. I år är driftsstödet därför 4,75 miljoner kronor.
Driftsstödet ifrågasätts emellanåt i den politiska diskussionen och Berne Nilsson säger att han är trött på diskussionen om miljonstödet.
- Det kommer alltid vara så att man behöver ett riskbidrag för att driva det här huset, det måste Lundapolitikerna inse. Titta på alla de andra arenorna i Sverige, alla behöver bidrag.
- Om man jämför Lunds arena med närliggande arenorna i Halmstad och Kristianstad så är vi betydligt billigare i drift, de behöver betydligt mer i stöd än vi, säger Berne Nilsson.
När du var kommunal idrottschef var du med och tog fram glädjekalkylerna. Tror du inte att politikernas irritation beror på att de känner sig lurade?
- Jag tycker det var kloka människor som drev fram att vi fick en arena och gjorde lite glädjekalkyler, annars hade vi inte varit här, säger Berne Nilsson med ett skratt.
Kommunalrådet Mats Helmfrid (M) vill inte heller se en Arena utan handboll, men med inkomstbringande konferenser.
- Det är en handbollshall som ska användas för handboll. Vi ser Arenan som en utökning av den kommunala verksamheten och utökningar kostar pengar.
- Problemet var att man inte räknade med den här utökningen i kalkylerna innan vi började bygga, så nu får vi fortsätta att ge pengar till Arenan, säger Helmfrid.

Så skapades och styrs Arenan

2005 berättade fastighetsägaren Arne Paulsson att han ville vara med och betala en handbollsarena i Lund i utbyte mot att han fick köpa marken intill och bygga bostäder där. Vänsterpartiet och Miljöpartiet var skeptiska men både Socialdemokraterna och Moderaterna ställde sig positiva.
Arenan kostade cirka 140 miljoner kronor att bygga. Paulssons Fastigheter AB bidrog med 45 miljoner, resten betalade Lunds kommun.
Färs & Frosta Sparbank Arena öppnades i september 2008 men det visade sig snart att Arenans budget vilade på orealistiska antaganden.
Arenan består av en publik arena samt en B-hall. I direkt anslutning till arenan finns en ishall som ägs och drivs av Lunds kommun. Publikkapaciteten är cirka 3 000 personer vid match och cirka 4 000 vid konserter.
Arenan ägs av Fastighets AB Arenan som ägs av Lunds kommun till 62,5 procent och Paulssons Fastigheter AB till 37,5 procent. 2013 ska kommunen ta över hela ägandet. Detta bolag hyr i sin tur ut arenan till Arenastiftelsen som driver anläggningen och har 3,3 heltidsanställda.
Färs & Frosta Sparbank betalar 1 miljon kronor om året i tio år för att få namnge arenan.
Källa: Arenans hemsida, Sydsvenskan arkiv.
Gå till toppen