Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkpark kan bli kulturhus

I mars kan Folkparkens framtid avgöras.

Bild: Foto: Göran Olsson
Folkparken står oanvänd och förfaller. Och kostar Lunds skattebetalare cirka en miljon kronor om året i hyra. Slöseri tycker politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott. I januari 2010 gav de därför kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag för framtida användning av folkparksbyggnaden. Elva månader senare kom svaret: ett kulturhus för barn och unga kopplat till ett resurscentrum för scenkonst, vore en möjlig lösning.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har nu diskuterat idéskissen för kulturhuset med servicedirektör Per-Olof Järvegren som får ta hand om en eventuell ombyggnad av parkbyggnaden. En väldigt preliminär prislapp på 27 miljoner kronor nämns.
Politikerna är fortsatt försiktigt positiva till kulturhusidén men hur intresserade är egentligen kultur- och fritidsnämnden av att driva huset? Är nämnden beredd att prioritera bort eller ned något annat i sin verksamhet till förmån för kulturhuset? Det ska nämnden fundera på och återkomma med svar till kommunstyrelsens arbetsutskott senast i mars.
Vad händer med Folkparken om kulturnämnden inte är intresserad? Rivs byggnaden då?
- Det vore ett nederlag att behöva riva. Samtidigt måste vi konstatera att vi har inget annat förslag till användning av huset än kulturhusförslaget. Ingen har något alternativ i bakfickan. Och det kan inte bara fortsätta stå och kosta pengar. Vi får titta på det här kulturhusalternativet och så får jag svara dig sedan, säger kommunalrådet Mats Helmfrid (M).
Kan en försäljning vara ett alternativ?
- Vem skulle kunna använda den? För tjugo år sedan vill någon bygga bostäder där men den planen föll. Vi får vänta och se, säger Helmfrid.

Planerna för kulturhuset

Det ska hålla öppet halva dygnet och hela året.
Det ska rymma ett stort antal aktörer och medfinansiärer inom barn- och ungdomsområdet.
En teater med en scen på 150 kvadratmeter med plats för 200 åskådare ska finnas inne i byggnaden. Kan användas för konserter, utställningar, filmvisning och gästspel.
Det ska finnas öppna ytor och flyttbara, flexibla väggar som kan använda till utställningar, workshops, festivaler, konferenser och mötesplatser.
Det ska finnas kunnig personal i central koordinerande roll.
Parken utanför byggnaden ska användas till utställningar, föreställningar och parklek.
Det ska finnas ett regionalt centrum för scenkonst i samarbete med Kultur Skåne
Gå till toppen