Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Gav Skissernas hela sin karriär

Förre museichefen Gunnar Bråhammar, 88 år, Lund, har som tidigare meddelats avlidit.

Gunnar Bråhammar började i slutet av 1940-talet som amanuens vid det av Ragnar Josephson 1934 grundade Arkivet för dekorativ konst (Arkivmuseet) i Lund, numera Skissernas museum. Till skillnad från så många andra unga konsthistoriker, som passerade genom museet under en tid, kom Bråhammar att stanna kvar under hela sin karriär och blev under 1950-talet Josephsons assistent och högra hand i nyordningen av museet vid Svenska salens tillkomst 1959.
Själv lärde jag känna Bråhammar när jag jobbade som extra amanuens vid Arkivmuseet ett par år i början av 1960-talet. Det var mycket lärorikt för en ung konsthistoriker att, parallellt med studierna, få arbeta praktiskt på detta unika konstmuseum under Josephsons och Bråhammars ledning.
1962 inrättades vid museet en fast intendenttjänst, som tillföll Bråhammar, och efter Josephsons död 1966 blev han den naturlige efterträdaren som museets chef. Han ledde sedan museets verksamhet ända till sin pensionering och krönte sin 40-åriga karriär som museiman med invigningen av den vackra tillbyggnaden mot Sölvegatan 1988.
Under tidigt 1960-tal började Arkivmuseet att samla på skisser utanför Norden. Med hjälp av ett generöst regeringsanslag byggdes den komparativa franska samlingen upp i ett nära samarbete med Viveka Bosson, som var museets förlängda arm i Paris. Gunnar Bråhammar gjorde själv tre resor till Mexiko och lyckades med konststycket att förvärva en unik samling av skisser till det stora mexikanska muralmåleriet med Riveras fresk ”The New Deal” som trumfess.
Efter sin pensionering 1989 återkom Bråhammar då och då som uppskattad gästföreläsare till museet. När jag som redaktör för boken ”Visionärer och utmanare” (1995) om våra internationella samlingar bad honom att skriva om den mexikanska samlingens tillkomst, svarade han med en färgstark och spännande skildring av hur han hade lyckats med denna bragd. Artikeln illustrerades med hans egna fotografier. Gunnar var, förutom museiman och konstkritiker, också en skicklig fotograf.
När Skissernas museum återinvigdes i mars 2005 efter den stora om- och tillbyggnaden, hade vi nyordnat hela museet och bland annat gett den mexikanska samlingen en mera framträdande placering mellan den franska samlingen och den internationella skulptursalen. I höstas visades den mexikanska samlingen i de nya gallerierna för tillfälliga utställningar tillsammans med skisser till ny offentlig konst i Mexiko.
Gunnar Bråhammar var hedersgäst vid invigningen i oktober 2010 och hyllades med rätta som ”pappa” till den mexikanska samlingen – en vacker avslutning på ett långt livsverk i Skissernas museums tjänst.
Jan Torsten Ahlstrand, chef för Skissernas museum 1989-2005
Gå till toppen