Lund

Forskare slåss om honungspatent

Ett dussin nya och hälsofrämjande mjölksyrabakterier i honung har startat en fejd mellan Sverige och Usa.

Bild: Arkiv: Leif Å Andersson
Honungsforskare i Helsingborg anklagar forskare Carl Hayden-institutet försöka lägga beslag på Helsingborgarna forskningsmaterial. Nu får de stöd av forkare i Lund.
- Detta är fullständigt oacceptabelt. Om amerikanarna försöker ta patent på det här, vilket det finns en uppenbar risk för, så är det mycket allvarligt, säger Sven Strömqvist, vice rektor och ansvarig för forskning vid Lunds universitet till Helsingborgs Dagblad.
Bakom tvisten ligger en tre år gammal upptäkt. Två forskare vid Campus i Helsingborg hittade mjölksyrabakterier i honung som kan användas i läkemedelsranchen. Forskarna sökte världspatent på upptäckten, via sitt bolag ConCellae.
Bolaget hade samarbetat med Carl Hayden-institutet i i USA. Nu anklagar Helsingborgsforskarna institutet för att publicera forskning som bygger på helsingborgarnas forskning, vilket kan leda till att de lägger egna delpatent, skriver Helsingborgs Dagblad. Situationen kompliceras ytterligare av att en Lundastudent som arbetet på ConCelle erbjudits jobb på Carl Hayden-institutet.
Gå till toppen