Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oxie blir av med sin 4H-gård

4H-gården i Oxie läggs ned. Djuren kommer att säljas eller slaktas. – Det är en hel del medlemmar som blir ­lidande, säger Lars-­Henrik Sörensson, ­ 4­­H:s kretskonsulent.

OXIE. Sydsvenskan har tidigare berättat att Malmö stad beslutat att strypa delar av kommunbidragen till Malmös två 4H-gårdar i Oxie och Almvik. Sedan dess har gårdarna levt med kniven mot strupen.
– Det får inte gå slentrian i bidragsbesluten. Särskilt i Oxie har 4H-gården haft en mycket liten verksamhet och väldigt begränsade öppettider. Jag tror att det vore bättre för 4H att koncentrera verksamheten till Almvik, förklarade fritidsnämndens dåvarande ordförande Bengt Forsberg (S)i augusti.
Så blir det också. Det nya avtalet som skulle ge de båda verksamheterna 1,4 miljoner kronor om året räcker helt enkelt inte, enligt Lars-Henrik Sörensson.
– Vi hade behövt 800 000 kronor till för att kunna driva båda gårdarna. Dessutom har fastighetskontoret som vi arrenderar av aviserat att de kommer att höja hyran rejält under 2012. Och då skulle de 800 000 kronorna ändå inte räcka, säger han.
Susanne Jönsson är ordförande i Oxies stadsdelsfullmäktige (S).
– Det är tråkigt om man behöver lägga ner. Det har en bra verksamhet som framför allt riktar sig till flickor. Samtidigt måste vi ta hänsyn till andra föreningar med dålig ekonomi som också vill ha vårt stöd, säger hon.
Som en sista utväg hoppas nu Lars-Henrik Sörensson att frågan kommer upp i fullmäktige och att politikerna kan tänka sig att betala för de många besök som Malmös skolor gör på gårdarna.
Vad gör ni av djuren?
– Vi ska försöka sälja dem, med det är inte alltid så lätt med gamla djur. Annars blir det slakt, jag hoppas inte att det blir så, men det är den allra sista utvägen.
4H står för ”Huvud för kunskap, hjärta för medkänsla, hand för färdighet, hälsa för sunt levnadssätt”.
4H har omkring 500 med­lemmar i Malmö, varav 160 ­ i Oxie, och flera av stadens skolor besöker regelbundet de två gårdarna. På gårdarna får barn lära sig om lantbruk och träffa bland annat hästar, kor, får och kaniner. Enligt 4H är 90 procent av medlemmarna flickor.
Gå till toppen