Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

5-åringar kan börja i förskola

Fyra och ett halvt år och skolmogen? Javisst, säger en del Lundaföräldrar. I veckan bestämde barn- och skolnämnden Lund Öster att barn ska kunna börja i förskoleklass året de fyller fem.

– Det finns föräldrar som sätter sina barn i skolan ett år tidigare. Då tycker vi att det ska finnas möjlighet att börja förskoleklass ett år tidigare också, säger Carolina Nordbeck (FP), ordförande i barn- och skolnämnden Lund Öster.
Barn har sedan tidigare rätt att börja i förstaklass året de fyller sex. Tidigare har de däremot inte kunnat börja i förskoleklass förrän vårterminen året de fyller sex.
En ändring i skollagen förra året gör det möjligt för kommuner att tillåta tidigare förskoleklasstart. Nämndsbeslutet i tisdags innebär att de kan börja redan på hösten året de blir fem.
– Det är föräldrarna som bestämmer om barnen ska börja skolan när de är sex år. Den här höstterminen påverkar ju inte den biten alls, säger Carolina Nordbeck.
Beslutet togs med majoritet, men tre ledamöter i nämnden avslog, däribland Tord Persson (S) andre vice ordförande i nämnden:
– Vi stödjer oss på barnkonventionen och för barnens bästa tror vi att det är bäst att börja skolan när man fyller sju.
– Vi vet att det är föräldrarna som råder över det, men att avslå möjligheten till tidigare förskoleklasstart är ett sätt att visa vår ståndpunkt i frågan.
Barn- och skolnämnden Lund Öster ansvarar för skolorna i Dalby, Genarp, Södra Sandby och Veberöd. Barn- och skolnämnden Lunds stad sköter skolorna i Lund.
Enligt Mats Jönsson, tillförordnad förvaltningschef på barn- och skolförvaltningen i Lunds stad, kommer de troligtvis också att klubba igenom förskoleklasstart för femåringar.
– Vi behöver göra lika, det kan inte skilja mellan stadsdelarna.
Han tror att skälet till att barn inte fått börja förrän på våren är att de inte ansetts vara tillräckligt mogna förrän dess.
– Det är skillnad på förskola och förskoleklass. I förskoleklassen har man en inhägnad rastgård och får ta större ansvar för tider och egna saker.
Enligt Carolina Nordbeck (FP) är det en handfull barn som börjar skolan tidigare varje år. Oftast är det barn som är födda tidigt på året. Hon tror inte att det kommer att bli fler på grund av möjligheten att börja förskoleklass tidigare. Hon menar att förskoleklassen fungerar som en brygga mellan förskolan och skolan.
– Mig veterligen är det ingen skillnad mellan barn i fem- och sexårsåldern.
Gå till toppen