Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Golvbrunnen bakom flest fuktskador

Ett av fyra villabadrum riskerar fuktproblem.

Robert Ros byggnadsexpert på Anticimex.Bild: Foto: Hanna Wellin
Varför riskerar så många badrum fuktskador?
– Golvbrunnen är den största anledningen. Den byts inte alltid ut när den borde, ibland inte ens när badrummet i övrigt renoveras. En del har kvar gamla gjutjärnsbrunnar som rostat. Det händer också att brunnen inte ansluts till tätskiktet ordentligt. Andra problem är golv som inte har rätt lutning eller hål som borrats när handdukstorken skulle upp utan att ha tätats korrekt. Ibland handlar det om sprickor och skarvar eller om gamla golv som inte har någon fuktspärr alls.
Beror det på dåliga hantverkare eller på för många hemmafixare?
– Det är svårt att säga. Även hantverksproffs gör ju fel. Det är en blandning. Det är heller inte ovanligt att man delar på jobbet, gör hälften var. Men glöm inte att begära ett kvalitetsdokument om du anlitar en entreprenör och se till att han är ansluten till en branschorganisation.
Är kakeltrenden en av bovarna?
– Jag tycker inte att man kan skylla på kaklet. Både våtrumstapeter och kakel kan sättas upp korrekt.
Hur undviker man vattenskador i ett färdigrenoverat badrum?
– Håll rent på alla ytor så att vattnet inte fastnar. Kontrollera ställen där vattnet rinner regelbundet. Åtgärda eventuella sprickor i golv och väggar. Rensa brunnen ofta. Se till att klämringen runt brunnen sitter tätt och att ventilationen är som den ska. Riv av en bit toapapper och se om den sugs fast i ventilen.
Hur ofta ska ett badrum renoveras?
– Vart femtonde till tjugonde år, beroende på slitage.
Gå till toppen