Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Plan för nytt konserthus sågas

Orealistiskt. Det är ett ord som återkommer i en expertrapport om Malmö symfoniorkesters inmarsch i stadens nya konsert- och kongresshus.

Bild: ILLUSTRATION: SCHMIDT HAMMER LASSEN
MALMÖ. Kongressdelen betalas av byggbolaget Skanska, som räknar med en god intäkt från ett 21 våningar högt hotell som ska drivas av Choice-kedjan.
Konsertdelen betalas av kommunen, som sen hyr ut det hela till Malmö symfoniorkester, MSO.
Det är här det blir orealistiskt.
Så här uttrycks det av kulturförvaltningens två inhyrda experter, civilekonomen Tobias Nielsen och ekonomie doktorn Ilinca Benson, från analysföretaget Volante:
”De förväntade intäktsökningar som ställs på Malmö symfoniorkester saknar i hög utsträckning kostnadskopplingar. De implicita resultatförbättringarna är därför orealistiska.”
Att som kommunens beslutsfattare hoppas att ett nytt konserthus i sig skapar bättre intäkter är orealistiskt. Det enda som är säkert är att ett nytt konserthus ger högre kostnader. I det här fallet drygt 40 miljoner kronor mer om året från 2015.
Men ska det nya konserthuset bli en framgång måste det ske förändringar redan nu.
– Verksamheten kan behöva trappas upp. Det finns ett behov av flera producenter. Det ska jag titta på nu, säger kulturdirektör Elisabeth Lundgren.
Utöver mer pengar till orkestern nu så efterlyser konsulterna nya former för verksamheten, att medborgarna blir mer delaktiga, att huset ses som en scen, att MSO:s utbud breddas och att fler anställs.
”Det är orimligt att förvänta sig höga intäkter från uthyrning och sponsring om inte extra personalresurser sätts in på dessa områden”, skriver konsulterna.
Och så måste kommunen göra något åt avtalen med Skanska och Choice, avtal som ger hotellet exklusiv rätt till all servering i anläggningen.
Utan servering, eller åtminstone provision från servering, förblir kalkylerna för MSO i nya kongresshuset orealistiska.
– Det är en brist att vi inte kunnat lösa det här, men det har varit förhandlingar i flera led, säger Elisabeth Lundgren.
Mellan Sjömansgården och nya Hovrätten byggs ett helt kvarter med kongresshall, konserthus och hotell för en miljard kronor. Här får Malmö Symfoniorkester två scener i stället för dagens en. Stora konsertsalen kommer att ta 1 600 personer mot dagens 1 200. Det ska också bli fler och bättre övningsrum för orkestern.
Gå till toppen