Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Rio bortom turistfällorna

Ställena som Rio-borna själva älskar.

1. Praça São Salvador

När jag flyttade till Rio var Den helige frälsarens torg en övergiven plats. Uteliggarna kissade ned parkbänkar och gatubarn sniffade lim i musikkapellet. Några år senare bestämde grannarna sig för att ta tillbaka torget. De planterade orkidéer, tvingade kommunen att renovera lekplatsen och fick staten att restaurera fontänen från 1862. När kommunen lagade musikkapellet bestämde några av stadens musiker att varje söndag ge gratiskonserter.
I dag är Praça São Salvador stadens mest populära torg med spontankonserter varje kväll. Musikgruppernas kompisar dansar och klappar takten. Samba i ena hörnan och rockig dragspelsschottis (forró) i andra. Vid bänkarna säljer kvinnor läsk, vatten och burköl ur kylväskor. Männen sköter grillar med halloumi­ost, grillspett eller kycklingvingar. Det ryker som på Malmöfestivalen. Jag brukar sitta på kvarterskrogen Seu Dodô i torgets bortre ände. Här har man både bra utsikt och kan diskutera utan att behöva skrika.
Det bästa med Den helige frälsarens torg är att det används av alla. På dagarna av dagisbarn och pensionärer. Efter jobbet av föräldrar med skolbarn. Lite senare kommer tonåringarna och på kvällarna festar medelklassen loss. Om nätterna dräller musiker in efter sina spelningar och varvar ned tillsammans med uteliggare och gatubarn som gör i ordning nattens madrasser av pappkartonger.
Bästa veckodag för ett besök: Söndag. En orkester med ett trettiotal äldre män och kvinnor från musikhögskolan spelar ”chorinho”, Rios första urbana musikgenre. Från klockan 11.
Adress: Praça São Salvador, Laranjeiras.

2. Parque Lage

Vid foten av Corcovadoberget, där stadens stora kristusstaty står, breder en av Rios vildaste parker ut sig. Apor klänger i lianer trots att grönskan ligger kloss i kloss med miljonstaden. Längs en av stigarna upp till vattenfallet varnar skyltar för ormar, men jag har aldrig sett några. Parken har ett tropiskt akvarium med minihajar som älskas av barnen. Vuxna är mer intresserade av sockerbaronen Henrique Lages herrgård mitt i parken.
Idag huserar Rios konsthögskola i herrgården som är byggd kring ett romerskt atrium (numera används bassängen mest till konstelevernas installationer). I valven gömmer sig Café du Lage. Där serveras Rios bästa frukost med hembakta baguetter, frukter, morotskaka, färskpressad juice, yoghurt och riktig caffelatte. Jag brukar ta hit min mamma när hon är på besök. Hon älskar parkens alla vilda plantor som i Sverige säljs som krukväxter.
Bästa veckodag för ett besök: Lördag. Frukosten börjar serveras klockan 9. Borden fylls snabbt. Klockan 10.30 kan man få vänta en timme på en sittplats.
Adress: Rua Jardim Botânico 414, Jardim Botânico.

3. Bar Urca

Längst ute vid Sockertoppen, ett berg som har formen av en sockertopp, innanför inloppet till Guanabaraviken, ligger stadsdelen Urca. Den byggdes på utfyllnadsmassor under 1920-talet och har klistrat sig fast kring de enorma monolitstenarna. Eftersom det endast finns en enkelriktad väg in och en enkelriktad väg ut anses Urca vara Rios säkraste stadsdel. Att militären dessutom har sitt högkvarter i närheten hjälper till. Lyxvillorna kan ha vanliga staket och behöver inte hägnas in.
Längs Urca löper ett stenlagt promenadstråk med en vacker granitmur som vetter mot Guanabaraviken. Den lockar varje dag par, fiskare, hundägare och bohemer att sätta sig ned och njuta av utsikten.
Bästa platsen att hänga på är framför fiskrestaurangen Bar Urca. Filialen i bottenvåningen säljer pajer med krabba, räkor eller palmhjärtan. Ölbuteljer på sextio centiliter kostar tjugo kronor och serveras i frigolitfodral (”camisinha” – kondom) för att hålla kylan.
Bästa veckodag för ett besök: På helgerna flockas badgäster på väg hem från stranden vid muren. Den som vill ha det lite lugnare bör satsa på en vardag.
Adress: Bar Urca, Rua Cândido Gaffrée 205, Urca.

4. Santa Teresa

De flesta turister som besöker Rio hamnar på ett hotell längs stranden i Copacabana. Där vandrar de fram och tillbaka medan de enbart möter souvenirförsäljare, prostituerade och inhemska turister. Samtidigt undrar de var stadens egentliga liv finns. Det är få utländska turister som tar sig till någon av Rios hundra andra stadsdelar. En av mina favoriter är Santa Teresa som ligger på en kulle vid centrum och har blivit något av Rios Montmartre. Här bor konstnärer i koloniala slott och kåkar som övergavs av ambassadörer när Brasiliens huvudstad flyttade till savannen på sextiotalet. Hyrorna är billiga och det avskilda livet på toppen av kullen gör att det känns som om man kommit till en by på landsbygden. Då och då väcks man av de gula, snart hundraåriga spårvagnarna som gnisslar fram längs kullerstensgatorna. Utmed huvudstråket ligger butiker med brasilianskt konsthantverk.
Min favoritrestaurang är Térèze i det femstjärniga bohemhotellet Hotel Santa Teresa, utvald av sammanslutningen Relais & Châteaux som ett av de charmigaste hotellen i Sydamerika. Här äter man modernt i rustik miljö. Mitt andra favoritställe, Bar do Mineiro, ligger hundra meter nedför kullerstensgatan. Här flirtar stadens dokumentärfilmare, konstnärer och DJ:s och beställer in husets specialitet ekfatslagrad cachaça. Att äta på Térèze och dricka öl på Mineiro är ungefär som att i Malmö först gå på Tempo och sedan Möllan. Friktionsfritt rör man sig på mindre än en minut mellan pophögern och popvänstern.
Bästa veckodag för ett besök: Fredag, lördag eller söndag. Mineiro är stängt på måndagar.
Adress: Térèze, Rua Almirante Alexandrino 660, Santa Teresa. Bar do Mineiro, Rua Pascoal Carlos Magno 99, Santa Teresa.

5. Leme

Stranden i Copacabana kantas av den världsberömda, fyra kilometer långa, strandpromenaden Avenida Atlântica.
Vid strandens vänstra hörn, närmast Sockertoppen, breder stadsdelen Leme ut sig. Här kan man sola och bada utan att bli antastad av turistguider och hyra solstol med parasoll utan ockerpriser. Publiken är en blandning av medel­klass från Leme och invånare från de fredliga favelorna Babilônia och Chapeau Mangueira på kullarna ovanför.
Även kvällstid är stämningen lugn och den enda plats längs Copacabana där man kan äta en hel middag på uteservering utan att bli erbjuden smycken eller sex.
Bästa uteserveringen har italienska La Fiorentina, en sextiotalspärla med lövtunna pizzor. Här sitter kvarterets rika damer och äldre skådespelare som minns när restaurangen var bossa nova-musikernas favoritställe. Ibland dimper även någon kändis från en aktuell ”telenovela”, såpa, ned.
Bästa veckodag för ett besök: Vilken dag som helst utom måndagar då restaurangen är stängd.
Adress: Avenida Atlântica 458 A, Leme.
SNABBGUDIE TILL RIO
FLYG
Till Rio flyger man billigast med Air France, mellanlandning i Paris. En tur och retur från Kastrup nu under högsäsong i februari, kostar 7 650 kr. Under lågsäsong flyger brasilianska TAM till Rio för cirka 7 000 kr, mellanlandning i Frankfurt.
BO
Budget: Hotel Paissandu är ett prisvärt och charmigt hotell i de gamla ambassadkvarteren i Flamengo. Från 700 kr för ett dubbelrum.
Mellan: Den som vill bo närmare badstränderna kan välja Arpoador Inn i Ipanema. Dubbelrum från 1 000 kronor.
Lyx: Riktigt lyxigt: Hotel Santa Teresa, dubbelrum 2 800 kr per natt.
ÄTA
Modernt: Quadrucci på den exklusiva restaurang- och bargatan Rua Dias Ferreira i Leblon.
Bästa bistron: Oui Oui i Humaitá, Rua Conde de Irajá 85.
Läckraste oxfilén: Cornelis Vreeswijks gamla stamställe Café Lamas i Flamengo, Rua Marquês de Abrantes 18.
GRUNDKURS
En utflykt till Niterói, på andra sidan Guanabaraviken, är en trevlig dagstur. Ta passagerarfärjan från Praça XV i centrum som avgår varje kvart. Ta taxi till MAC, Oscar Niemeyers tefatsformade konstmuseum, och ät sedan lunch någonstans längs strandpromenaden i São Francisco. Färja tillbaka från flygbåtsterminalen i Charitas.
ÖVERKURS
Besök Michael Jacksons torg i favelan Santa Marta där han spelade in videon till ”They don´t care about us”. Favelan, som klättrar uppför berget i stadsdelen Botafogo, är hundraprocent säker sedan polisen för två år sedan slängde ut den knarkliga som styrde området. Kommunens turistbyrå Rio Top Tour har gratis guider på plats. En rälsbuss går varje kvart uppför kullen till torget där Michael Jackson i dag står staty.
SÄSONG
Men egentligen är Rio mysigast mellan maj och oktober då det är svalare (temperaturer runt 25 grader) och livet lugnare.
Under högsäsong, mellan december och mars, kan det bli upp mot 40 grader. I år inleds karnevalen 5 mars.
KÖPA
Havaianas (flip flop-sandaler) i olika färger och modeller.
Canga, brasiliansk sarong med mönster av Copacabanas stensättning.
Exklusiva brasilianska sommarkläder, Cantão för kvinnor, Osklen för män.
PACKA
Apotekets solkräm med solskyddsfaktor 30.
Badbyxor (inte badshorts) för män och bikini (inte baddräkt) för kvinnor. Cariocamodet går ut på att visa upp så mycket som möjligt. Badshorts anses dölja vad männen har mellan benen och baddräkt anses gömma kvinnan.

Henrik Brandão Jönsson

Jobbar för Sydsvenskan och har bott i Brasilien i åtta år.
Här ger han sina fem bästa Rio-tips.
Gå till toppen