Kultur & Nöjen

Hellre Malmö–Lund än
ett Malmö och ett Lund

Andreas Ekström medarbetare på kulturredaktionen Kommunpolitikerna i Lund och Malmö gör, rapporterad…

Kommunpolitikerna i Lund och Malmö gör, rapporterade Sydsvenskan i går, ett nytt försök att formalisera ett samarbete.
Exakt hur det ska se ut återstår att se, men jag tror mer än något annat att vi bör lägga krut på två saker:
Fysisk rörlighet och ökad invandring.
Miljöpartisten Karin Svensson Smiths utmärkta förslag om en ”cykelautostrada” mellan städerna måste så klart genomföras, och alla satsningar på kollektivtrafik är bra.
Men den ökade invandringen, hur kan den spela roll?
Jag kan tala av egen erfarenhet. Jag är visserligen bara invandrad från nordligaste Halland, men under mina tretton år i Skåne, vilket väl ungefär motsvarar hela mitt liv som vuxen, har jag aldrig kunnat se Malmö och Lund som två olika städer.
Vad tar tågresan? Elva minuter? Det är väl vad man behöver investera för att ta sig med tunnelbanan mellan Odenplan och Skanstull i Stockholm?
För den som flyttar till Malmö-Lund, och väljer att bosätta sig i någon av de vitt skilda stadsdelar som tvilling­staden har, kan inte avståndet mellan de två stadskärnorna verka särskilt stort. För en tidigare storstadsbo blir hela frågan obegriplig. Elva minuter? Skulle det inte vara liksom... ”stan”?
Jag har den enorma lyxen att nu bo i en storstad med två olika stadskärnor, två olika känslor, två olika uppsättningar kommersiellt och kulturellt utbud.
Det är ju underbart! All den vårdpersonal som de senaste åren har fajtats för sina respektive lokala avdelningar då sjukhusen gått samman bör väl först och främst skämmas över sin närsynthet.
Sedan ett par år tillbaka driver jag ett privat korståg mot den föråldrade idén om Malmö och Lund som två städer. Jag presenterar mig helt enkelt: Jag heter Andreas Ekström och ringer från Sydsvenskan i Malmö–Lund.
Ett fåtal personer reagerar. De kan säga ”Det har blivit lite som Skanör–Falsterbo eller?”.
Stadsdelen Lund löper förstås viss risk här. Det hör till kolonialismens grundläggande regler att kolonierna sugs ut. Allt viktigt hamnar i mitten.
St Paul är nog för de flesta svenskar en okänd stad – men den är lika viktig för den amerikanska delstaten Minnesota som huvudorten Minneapolis. Lokalt talar man om ”The Twin Cities”, och skiljer ut de två städerna just som stadsdelar. I resten av landet och i världen nöjer man sig oftast med att nämna Minneapolis.
Lund kan alltså som en följd av ett ”samgående” sjunka undan lite i det nationella medvetandet. Men det är nog en risk som Lund bör ta. Fördelarna med en genuint dynamisk och sammanväxt region väger tyngre än vilken gammal dammig riktnummerfåfänga som helst.
Vilket påminner mig: Vi måste skaffa ett skånskt riktnummer också. Vi är ju nollfyror allihop.
Andreas Ekström
medarbetare på kulturredaktionen
Gå till toppen