Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hållbara möbler som affärsidé

Här i Södra Åkarp startade Ulrica Persson sin första egna verkstad.

Det har inte bedrivits någon verksamhet i byns gamla lanthandel sedan den slog igen någon gång på 1960-talet. Ännu finns det spår på golvet efter köpmansdisken och efter varuhyllor på väggarna.
Men nu är det åter skyltat i de stora fönstren ut mot bygatan. Utanför hänger flaggan uppe för att visa att det är öppet.
Ulrica Persson och hennes sambo och de två katterna flyttade in i huset i april förra året.
- Vi hade tittat länge efter ett ställe där jag kunde ha min verksamhet. Tidigare hade vi mest sett hus där vi hade fått bygga om garaget, men hur kul är det att stå och arbeta i ett garage? Här blev det ett plus att finns stora skyltfönster.
Tidigare jobbade Ulrica Persson som möbeltapetserare i Köpenhamn, på det företag där hon även hade sin tre år långa tid som lärling efter utbildningen på Jylland.
Hon kom in på tapetseraryrket när hon 2003 blev arbetslös efter 14 år i reklambranschen. Hon hade då precis börjat en kvällskurs i möbeltapetsering. Den första möbeln hon klädde om var en fåtölj som hon fått av sin faster, med ett tyg som kom från mormor.
Efter att ha pendlat till arbetet i många år, går Ulrica Persson nu bara nerför trappan för att jobba.
- Det är ganska ensamt, men det har aldrig stört mig. Jag har aldrig varit den som måste ha någon att prata med. Och här på landet är det en annan rytm, som passar mig bra. Men visst hade det varit kul med lunchsällskap.
I ett hörn av den gamla butikslokalen hänger tygprover. Där finns ett kraftigt vävt randigt bomullstyg i många olika färgsättningar. Det är både ekologiskt tillverkat och rättvist producerat. Och ska en möbel kläs om i skinn är det svensktillverkat och vegetabiliskt garvat som gäller, eftersom kunderna har börjat efterfråga det.
Tyger som har behandlats med flamskyddsmedel kommer heller inte över tröskeln.
Ulrica Persson säger att det kan vara en miljöhandling att ta hand om sina möbler.
- Vi överkonsumerar något ofantligt idag.
Därför gillar hon att de möbler hon får in ofta har en historia.
- Det är roligt när kunder kommer in och säger: "Det här var min farmors".
Hållbarhet och funktion är stora frågor för henne och danska möbeldesignern Kaare Klint är en stor favorit.
- Han tänkte mycket på funktionen, mätte hur stora tallrikarna var, ritade upp exakt hur många glas som skulle få plats, och gjorde möbler efter det.
När vi är på besök arbetar Ulrica Persson med att sätta nytt tyg på en klassisk röd Emmafåtölj. Omkring 3 500 kostar arbetet, plus kostnad för tyg och annat material. Hon menar att det är värt att klä om möbler, även de som har kostat bara några hundralappar på loppis.
- I jämförelse kan det tyckas vara mycket pengar, men om man gör ett bra jobb så håller de i många år till.
Gå till toppen