Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Låt kvinnorna vinna 2011!

Nu drar årets fruntimmersvecka i näringslivet igång. De närmaste dagarna dränks vi i listor med kompetenta kvinnor som skulle kunna nå toppen – om de inte vore just kvinnor. Tänk om 2011 kunde innebära en verklig förändring?
Det är samma visa varje år – totalt fokus på jämställdhetsfrågan under dagarna kring 8 mars. Näringslivet avkrävs svar på hur fler kvinnor ska komma in i företagens ledningsgrupper och styrelser. Politiker av varierande färg hotar med kvotering.
Om en vecka är allt glömt igen och det är andra frågor som väcker medialt och politiskt intresse. Tyvärr, eftersom det är en fråga som handlar om grundläggande mänskliga rättigheter.
Det finns alltid en massa dåliga ursäkter för att kvinnor hamnar efter männen i kön till näringslivets toppjobb. Den vanligaste bortförklaringen är att det saknas kvinnor med tillräcklig erfarenhet och att man inte kan äventyra bolagens lönsamhet genom att välja en okänd kvinna framför en beprövad man.
Så låt oss då titta på ett sammanhang där risken att ”välja fel” borde vara obetydlig eftersom det inte är några stora värden som står på spel: näringslivsgalorna, affärsplanstävlingarna och entreprenörspriserna.
I höstens regionfinal av Entrepreneur of the Year var 11 av 13 finalister män. Det säger sig själv att vinnaren då blir en man. I riksfinalen tävlade en kvinna mot tio män, något som är pinsamt för arrangören Ernst & Young och en fläck på firmans varumärke.
Utgångsläget var betydligt bättre inför veckans näringslivsgala i Malmö med nästan lika många kvinnor som män bland finalisterna. Ändå kammade männen i slutändan hem dubbelt så många priser som kvinnorna. Och sedan 2006 har Årets företagare i Malmö alltid varit en man.
Det är ingen slump utan beror på att kvinnor diskrimineras, även om det sker omedvetet och utan onda avsikter. Den som påstår något annat är antingen naiv eller blind.
Om Malmö vill vara en stad som inte bara pratar om mångfald måste näringslivsdirektör Pehr Andersson och kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu ta sig en allvarlig funderare på hur nästa års näringslivsgala ska utformas för att visa att man lever som man lär.
Låt mig för säkerhets skull vara mycket tydlig på en punkt: Detta innebär inte att de manliga vinnarna inte varit värda sina priser. Tvärtom har de åstadkommit stordåd i sina bolag och förtjänat både priser och hyllningar.
Nu gäller det bara att alla kvinnor får samma chans att synas och prisas. Det är ett ansvar som vi alla delar och inte kan lämna över till några kvoteringsivrande politiker.
För att kvinnodagen inte ska blåsa förbi lika snabbt som vanligt uppmanar jag därför alla Skånes företagsledare att på tisdag utfärda ett nyårslöfte på jämställdhetens område. Det behöver inte vara något stort och dramatiskt. Det viktigaste är att löftet är tydligt, genomförbart och leder till en synlig förbättring.
För egen del lovar jag att tacka nej till alla förfrågningar om att leda debatter och utfrågningar där sammansättningen av panelen inte klarar ett grundläggande jämställdhets- och mångfaldstest. Det är ett litet steg som ska bidra till att locka fram nya stjärnor i rampljuset.
PS. Maila gärna ditt jämställdhetslöfte till mig på thomas.frostberg@sydsvenskan.se eller lägg in det i kommentarsfältet nedan. Eller blogga, twittra och pressmeddela om det så att fler får veta!
3 saker alla kan göra för att bidra till ökad jämställdhet vid rekrytering:
1. Se till att det alltid finns kandidater av båda kön så att det är möjligt att välja en chef som inte är man.
2. Se till att urvalskriterierna inte är utformade så att de missgynnar vissa grupper, oavsett om det handlar om kön eller etnisk bakgrund.
3. Leta utanför den vanliga kretsen och uppmuntra personer som i vanliga fall inte söker ett chefsjobb att tänka om.
Gå till toppen