Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

ÖB: Fel om svenska kulor

Överbefälhavare Sverker Göranson hävdar att TV 4 Nyheterna har fel i sina påståenden om att svenska kulor troligen dödade de två svenska officerarna Gunnar Andersson och Johan Palmlöv i Afghanistan i fjol.

Sverker Göransson, överbefälhavare.Bild: Foto: Scanpix
– Det påstående som TV 4 har gjort är fel och det kan jag belägga. Det går inte att fastställa vilken kaliber som har dödat våra soldater, säger Göranson i TV 4:s Nyhetsmorgon på lördagen och hänvisar till "den bästa ballistiska experten" i Sverige.
Den tekniska utredning som har gjorts är så nära sanningen man kan komma, enligt ÖB Sverker Göranson.
– De allra bästa experter vi har i detta land kommer fram till att det inte går att med säkerhet fastställa vilken kaliber som dödade våra soldater, säger han till TT.
– Det är farligt att som TV 4 spekulera på valda delar. Man kan inte bara läsa obduktionsprotokollet och dra slutsatser, utan man måste bygga ihop alla utredningar och det har den tekniska utredningen gjort. Jag bedömer att vi har kommit så nära sanningen som vi kan.
Det viktigaste just nu är att förse de anhöriga med så mycket information som möjligt – en noggrann beskrivning av händelseförloppet, säger Göranson. Men om det var svenska skott som dödade svenskarna kommer de anhöriga mest troligt aldrig att få reda på.
– Hade jag kunnat ge dem den hundraprocentiga sanningen skulle jag med glädje göra det. Det kan varken jag eller de tekniska experterna, men vi kommer väldigt nära sanningen.
Det går inte att utesluta att svenska vådaskott dödade Gunnar Andersson och Johan Palmlöv, men soldaterna på plats går inte att beskylla för något, säger Göranson.
– Soldaterna gjorde helt rätt. De värnade sitt och sina kamraters liv med väpnat våld. I det kaos som uppstår i en stridssituation på en väldigt liten yta så kan det också vara "friendly fire", inte medvetet men som en konsekvens av den svåra situation som råder.

Fakta: Dödsskjutningen i Afghanistan

Den 7 februari 2010 sköts de svenska officerarna Gunnar Andersson och Johan Palmlöv samt deras afghanske tolk Mohammad Shahab Ayoulay till döds i Afghanistan.
Först uppgav Försvarsmakten att det inte fanns något som talade för att de sköts av svenska soldater, men senare konstaterade Försvarsmakten att det inte kunde uteslutas att de svenska officerarna och tolken träffats av svenska vådaskott.
Den 12 juli i fjol meddelade chefsåklagare Krister Petersson att den förundersökning som inletts efter dödsskjutningen lagts ner. Det framkom även då att det inte kunde uteslutas att de dödande kulorna var svenska.
Den 1 mars 2011 kunde TV 4 Nyheterna presentera uppgifter som visade att de svenska officerarna dödats av svenska kulor. (TT)
Gå till toppen