Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Myntsamlare kommer alltid att finnas"

Det samlas och handlas med mynt som aldrig förr. I Gunnar Jönssons mynthandel har tiden stått stilla.

- Samlandet är odödligt. Det kommer alltid att finnas mynt och människor som samlar på mynt, säger Gunnar Jönsson, som tillsammans med sin fru Siv, driver Lunds mynthandel sedan 1973.
Det fanns en tid då Gunnar Jönsson sålde 750 jultallrikar varje år, men numera säljs endast enstaka tallrikar varje år. Samlartallrikarna, som klär en hel vägg i butiken på Klostergatan, hänger där mest för prydnads skull.
Precis som det gör i många hem. För fjorton kronor kan man få en dansk morsdagtallrik. Det finns gott om samlartallrikar och värdet är därefter.
- Tallrikarna är en bisyssla numera. Mynthandeln står för nittiofem procent av verksamheten. Varje dag kommer folk in här med saker de vill sälja. Och just nu när ädelmetallpriserna åkt upp är det stor omsättning på silvermynt. Det är fyrtio procent silver i mynt fram till 1968. Ännu mer i äldre mynt. Då kan man få 25 kronor per mynt.
Butikslagret innehåller fler mynt än någon kan räkna. Det finns mynt från romartiden, medeltiden och framåt. Men också vykort, nålmärken och böcker om mynt.
Gunnar Jönsson är i botten ingenjör och arbetade på Alfa Laval innan han tog steget ut som mynthandlare. Han är myntsamlare själv och bildade föreningen Lunds Numismatiska förening redan 1979. Medlemmar träffas en gång i månaden och håller i auktioner.
Gunnar Jönssons märkvärdigaste fynd är ett unikt danskt 8-shillingsmynt från 1546, som han kom över för tio, femton år sedan.
- Jag köpte det på en auktion. Det var deformerat och låg i en påse tillsammans med skräp. Men det var tidigare okänt och fanns inte böckerna.
De flesta samlare och kunder är, liksom Gunnar Jönsson, män som hunnit uppnå viss ålder.
- Det är inte ungdomar precis. Och det är få kvinnor. Men annars är samlandet verkligen gräns- och klassöverskridande. Ofta finns ett historieintresse i botten. Mynt går att hålla i handen. Tänk om de kunde berätta vad de varit med om…
Och han oroar sig inte för butikens framtid, trots att ingen av barnen är beredda att ta över.
- Det finns andra som är intresserade, säger Gunnar Jönsson.

Öppnade första butiken 1973

Läge: Klostergatan 5, sedan 1976.
När: Första butiken fanns på Lilla Gråbrödersgatan redan 1973.
Vem: Gunnar Jönsson.
Bästsäljare: Mynt i alla varianter. Svenska riksdaler är populära.
Trender: Runt millennieskiftet började folk samla på de nya Euro-mynten. Det gick snabbt över.

Detta hände också 1973

I januari drar sig USA ur Vietnamkriget.

Oljekrisen - oljepriserna går upp mycket drastiskt och en lågkonjunktur utbryter i världen.

Pink Floyds konceptalbum "The Dark Side of the Moon" ges ut.

Norrmalmtorgsdramat 23-28 augusti. Janne Olsson och Clark Olofsson tar bankpersonal i gisslan. Ger namnet åt Stockholmssyndromet - ett psykologiskt tillstånd där kidnappningsoffer tar parti för kidnapparna.

Ishockespelaren Peter Forsberg föds 20 juli.

Amerikanska regissören John Ford dör 31 augusti. Har belönats med flest Oscar, fyra stycken.

Gå till toppen