Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frimärke ersätts av sms

Snart kan danskar som skickar brev betala med ett sms istället för att sätta på ett frimärke.

Den 1 april i år inför Posten i Danmark mobilporto som alternativ till frimärken. Även i Sverige diskuteras lösningen.
Det ska fungera så att avsändaren skickar ett sms och begär att få köpa ett porto. En kod skickas till brevskrivaren via ett svars-sms.
Koden, som består av totalt tolv siffror i tre rader, skrivs direkt på kuvertet på den plats där frimärket brukar sitta. Detta fungerar sedan som godkänd frankering av försändelsen.
Även i Sverige kommer Posten med stor sannolikhet att erbjuda mobil­porto. Tidpunkten är däremot inte klar.
– Det blir inte före sommaren. Men vi är väldigt intresserade och tittar just nu på en lösning. Jag kan inte se några argument som talar emot mobilporto, säger Anders Åsberg, chef för marknad- och tjänste­utveckling inom Posten.
Risken för förfalskningar är inte större med sifferkoden än med frimärken, eftersom frankeringen i båda fallen måste passera Postens avläsare.
Posten i både Danmark och Sverige är övertygad om att traditionen att skicka brev kommer att hålla i sig, även om det­ ­i dag finns många andra vägar att hålla kontakt på. Mobilportot ska ses som ett sätt att förenkla hanteringen, eftersom brevskrivare slipper hålla reda på frimärken eller köa för att köpa dem.
– Vi skickar inte lika många brev i dag som tidigare. Då blir det ännu viktigare att det går enkelt och smidigt de gånger vi gör det, säger Anders Åsberg.
I den modell Sverige tittar på ska det gå att lösa mobilporto för brev och paket som väger upp till två kilo. Det motsvarar vad som vanligen går ner i en brevlåda. Är paketet större än så måste avsändaren gå till ett postombud och då finns det ingen vits med att erbjuda mobilporto.
Samtidigt som sms-servicen införs sker det en kraftig höjning av portot för ett vanligt brev i Danmark. Det porto som i dag kostar 5,50 danska kronor kommer vid månadsskiftet att kosta 8 danska kronor.
– I Sverige är det inte aktuellt att höja portot. Det lär ligga kvar på sex kronor för ett vanligt brev även när det kommer ett mobil­porto, säger Anders Åsberg.

FAKTA/Mobilporto

Tyskland var först i Europa med att införa mobilporto. Redan hösten 2008 genomfördes ett pilotprojekt och 2009 blev sms-porto ett reguljärt system. Priset är 95 cent för ett normalt brev och 85 cent för ett vykort. Till detta kommer sms-kostnaden.
I Danmark har antalet skickade brev minskat med 20 procent de senaste två åren (2009–2010).
I Sverige är intresset för Posten större. Antalet skickade brev minskade med två procent under 2010.
Svenska och danska Posten gick sommaren 2009 samman och bildade Posten Norden, en koncern med 40 000 medarbetare och en omsättning på över 40 miljarder svenska kronor per år.
Gå till toppen