Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Finns historier i varje gathörn"

Simon Berglind, 21, driver sedan ett och ett halvt år bloggen "Mitt Lund" - en ambitiös djupdykning i de besynnerliga, icke polerade platserna och livsödena i stadens moderna och samtida historia.

Bild: Foto: Karl Melander
Varför startade du bloggen?
– Jag har alltid varit intresserad av Lunds historia och gick för att låna lite böcker i ämnet. Detta var sommaren 2009. Vad jag upptäckte var att nästan allt som skrivits handlade om Lund före 1950. Senare tider fanns det inte mycket skrivet om.
– Dessutom är jag intresserad av sådant som inte brukar dokumenteras. Bortglömda ställen, offentliga toaletter, udda personligheter. Det behövdes någon som tog tag i det och då startade jag Mitt Lund. Sedan har det bara vuxit.
Är du född i Lund?
– Jag växte upp på Djingis Khan. Det är ett speciellt bostadsområde. Nu har det blivit dyrare att köpa lägenhet där, vilket ändrat sammansättningen lite. Gentrifieringen har förändrat området. När vi flyttade dit kostade en lägenhet 120 000 kronor. Så det var lite mer hippies då.
– Nu är Smålands det ställer jag hänger mest på. Jag är inte så förtjust i akademikervärlden i övrigt. Men på Smålands hänger det många intressanta personligheter. Min plan för 2011 är att skriva en bok om Smålands historia. Nästa år är det jämnt 40 år sedan nationen blev socialistisk och det finns hur många historier som helst att berätta.
Du verkar ha en viss förkärlek för sunk - bortglömda, ickepolerade delar av stan. Bomans cykelaffär på Bankgatan och det övergivna vandrarhemmet La Strada dyker till exempel upp.
– Absolut! Området norr om Kung Oskars bro, där finns en mystisk cykelaffär där jag köpt en cykel. Och Margeretedal, hela det området, som nu ska renoveras och bebyggas. Linero centrum, förstås.
Det dyker dessutom upp en del färgstarka Lundapersonligheter på din blogg. Gasmaskmannen, Tom Kronsjö (som ägde "Ryska Huset" på Stora Södergatan), poeten och konstnären George Carnegie som gick bort i fjol, Smålandslegenden Christian "Cutting" Hochholzer, som dog 1990 bara 25 år gammal.
– Sedan är det fascinerande hur många olika berättelser som finns om vissa människor. Som "Cutting", till exempel. Folk som hängde på Smålands på 1980-talet berättar än det ena, än det andra. Ibland går berättelserna ihop, ibland inte. Olika människor har olika minnesbilder.
På en blogg kan man ju också berätta sådant som inte riktigt går att trycka i en dagstidning …
– Det stämmer. Jag har till exempel skrivit en hel del om mordet på Eva Svensson 1976. Hon fick ett telefonsamtal i hemmet på Östra Torn, som gjorde att hon var tvungen att bege sig hemifrån en stund. Barnen lämnade hon in hos grannen. Vad som hände sen - och varför - har aldrig klarlagts. Hennes kropp hittades efter ett tips ett år senare i Skrylle. Någon gärningsman har aldrig dömts, även om polisen hade en huvudmisstänkt.
En hel del av de historier du berättar utspelar sig på 1970- och 1980-talen. Var skrönorna bättre förr?
– Ibland verkar det nästan så. Men det är klart att det finns historier nu också. Det finns historier över allt. I varje gathörn.

Lundabloggaren

Namn: Simon Berglind
Ålder: 21
Uppvuxen: I Lund, på Djingis Khan.
Gör: bloggar om Lund på www.mittlund.wordpress.com, studerar på Fridhems folkhögskola i Svalöv. Bär shorts året om.
Planer: att skriva en bok om Smålands fyrtio år som socialistisk nation.

Ordlistan

Smålands: studentnation vid Kastanjegatan, sedan 1971 med tydlig vänsterprofil.

Gentrifiering: namn på en process där ett bostadsområde gradvis blir "finare", fastighetspriserna stiger och befolkningens sammansättning förändras.

Sunk: adjektiv, synonymt med nedgånget, sjaskigt, övergivet eller trasigt - eller bara dåligt i allmänhet.

Gå till toppen