Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tuff återhämtning väntar Japan

Japan har kommit tillbaka efter jordbävningar och krig flera gånger. Trots stor statsskuld finns resurserna för återuppbyggnad även denna gång.

Just nu är den absoluta merparten av den japanska industriproduktionen stängd.
– På kort sikt är det en katastrof för landet Japans ekonomi. Man kan inte öppna fabriker och man har brist på el i hela landet. Det är allvarligt, säger Marie Söderberg, professor vid Japaninstitutet vid Handelshögskolan i Stockholm.
En direkt ekonomisk följd av katastrofen är den kraftiga nedgången på Tokyobörsen på över sex procent på måndagen och tio procent på tisdagen. Allra mest drabbades försäkringsbolag - men fallet slog brett.
– Man säljer utan urskiljning, även traditionellt defensiva sektorer som läkemedel och telekommunikation, säger Mats Waldemarsson, förvaltare av Swedbank Roburs Japanfond.
Men andra, mer positiva, effekter kan uppstå när det mest akuta läget lagt sig.
– På lite längre sikt kommer det att bli en ny byggboom och Bank of Japan har visat att de är beredda att stötta det finansiella systemet rejält, säger Marie Söderberg.
Det direkt jordbävnings- och tsunamidrabbade området i Japan beräknas stå för någonstans kring 6 procent av värdet av Japans bruttonationalprodukt.
– Det är ett betydande industriellt område, men inte lika viktigt som området kring Kobe, säger Mats Waldemarsson.
De flesta huvudkontoren och den största delen av industrin finns längre söderut kring Tokyo, Kobe, Osaka och Nagoya.
Jordbävningen i Kobe 1995 är den som mest kan jämföras med dagens situation, med den viktiga reservationen att vi inte vet de slutliga konsekvenserna av kärnkraftreaktorernas skador.
Det tog 15 månader att återuppbygga produktionen i Kobeområdet till 98 procent av vad den varit före jordbävningen, motorvägarna var återställda efter 21 månader och hamnen var återuppbyggd efter drygt två år.
– De pengar som då skickades in för återuppbyggnad lyckades till en ganska stor del uppväga nedgången i ekonomin. I Japan i dag finns det ledig kapacitet, så förmodligen finns det möjlighet att flytta produktion från det direkt drabbade området till andra regioner, säger Mats Waldemarsson.
I ett första steg på måndagen pumpade centralbanken Bank of Japan in omkring 1 400 miljarder svenska kronor i ekonomin och köpte de flesta typer av tillgångar, för att motverka ras på aktie- och fastighetsmarknaden. Dessutom hålls styrräntan kvar på nollstrecket.
När japanska försäkringsbolag nu säljer tillgångar i utlandet för att klara av sina åtaganden på hemmaplan, för det med sig att yenkursen hålls uppe.
– Det faktum att man har deflation i Japan gör att man kan använda sedelpressen, utan att vara speciellt orolig för inflation, säger Mats Waldemarsson.
Det kan tyckas märkligt att det högt skuldsatta Japan - statsskulden ligger runt 200 procent av bnp - har kapacitet att så kraftigt stimulera ekonomin. Men det finns en avgörande skillnad mot exempelvis USA och Portugal. Det är japanerna själva som lånat ut till staten.
– Inga utländska kreditgivare står och knackar på dörren till Japan, säger Marie Söderberg.
De senaste åren har politiska låsningar förhindrat reformer.
– Naoto Kans regering har haft väldiga problem och inte kunnat få igenom sin budget. Nu är allt detta borta. Det är ett utmärkt tillfälle att genomföra många reformer. Han manar till samling och det är vad som sker, säger Marie Söderberg.
Är detta ett nationellt trauma?
– Klart att det är. Men jag tror att det kommer att ena japanerna. De kom tillbaka efter jordbävningarna i Kanto 1923 och Kobe 1995, och efter andra världskriget gick man också samman och kavlade upp ärmarna, säger Marie Söderberg.
Gå till toppen