Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Översatte böckerna om Damernas detektivbyrå

Författaren, översättaren och reseledaren Peder Carlsson, 65 år, Helsingborg, har avlidit. Hans närmaste är hustrun Kelly Sue och döttrarna Caithlin och Sophia.

Vid mitten av 1960-talet kom Peder Carlsson som student från Karlskrona till Lund. Tjugo år senare lät han mig läsa de noveller han skrivit under sin universitetstid. Jag hade själv knappt avslutat mina studier och minns det intryck jag fick av en intellektuellt brådmogen ung man, förtjust i ordlekar och kvicka repliker, filosofiskt intresserad och anglofil ut i fingerspetsarna.
Novellerna var skrivna på engelska liksom två senare romaner; drömmen om att bli engelskspråkig författare visade sig orealistisk, men romanerna gavs på 1970-talet ut i svenska versioner som ”Syns, syns inte” och ”Enhörning på té”. Båda publicerades av då verksamma science fiction-förlag.
Den genren var Peder Carlssons främsta litterära kärlek, men etiketten är för snäv för hans egna böcker. Romanen ”Lastdjuret” (1982), skriven samman med vännen Dan Glimne, var en renodlad thriller som utkom i flera länder, inklusive Kanada. Ursprungligen skriven på engelska behövde den inte översättas; en vacker revansch.
Jag minns från de tidiga novellerna att jag också tyckte mig se ett drag av vilsen osäkerhet om vad all kunskap som förvärvats under åtskilliga års studier skulle användas till.
Att Peders frihetsbehov var för stort för en akademisk karriär eller ett schemabundet yrke bör ha stått klart redan då. Ett mångårigt arbete som reseledare, främst för amerikanska grupper på bussturer i Europa, visade sig vara en lösning.
En omfattande översättningsverksamhet, exempelvis med Alexander McCall Smiths populära berättelser om Damernas detektivbyrå, blev en annan.
Reseledarskapet förde också Peder till äktenskapet med Kelly Sue från Florida och de lyckligaste åren i hans liv.
Att ett hastigt cancerförlopp nu gjort att han inte får följa sina älskade döttrar Caithlin och Sophia längre i deras uppväxt är djupt sorgligt.
Också vi andra, Peders vänner, kommer att sakna samtalen och historierna, hans beredvillighet att dela med sig av boktips och datorkunskaper, och framför allt hans vänfasta, in i det sista nyfikna personlighet.
Jonas Ellerström, förläggare och författare
Gå till toppen