Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En miljon äldre ratar internet

Mer än 1,3 miljoner svenskar över 50 år använder inte internet.

Bild: Foto: Torbjörn Carlson
Det visar en undersökning som Stiftelsen för internetinfrastruktur (.se) har genomfört. Vanligaste svaret varför är att man inte är intresserad.
Desto allvarligare är kanske skäl som att det är för dyrt eller att funktionsproblem som syn, alternativt motoriska problem, utgör ett hinder. Närmare 60 procent av de äldre som inte använder internet är lågutbildade och merparten är kvinnor.
Curt Persson, ordförande för Pensionärernas riksorganisation (PRO) ser ökade kostnader som ett av problemen för de äldre som inte kan eller har lärt sig att använda internet.
– Det här är en stor fråga och kan bli väldigt kostsamt om man inte kan använda sig av nätet. Det är inte bara att man hamnar utanför utan man får också betala extra som till exempel vid bankärenden, säger han till TT.
Men är det främst samhället eller individens ansvar?
– Samhället förändras ju. Vill man ha ett samhälle som fungerar och många tjänster ska göras lättare, då måste också medborgare kunna använda sig av det och då måste det kunna vara värt att satsa på det.
PRO bedriver ett antal studiecirklar och kurser om IT och har bland annat fått bidrag från mjukvaruföretaget Microsoft. Curt Persson öppnar dock för att pensionärer i framtiden ska kunna få köpa datorer till subventionerat pris för att öppna nya möjligheter.
– Om man nu vill förändra samhället till ett där nätkommunikation blir var mans möjlighet kanske man bör tänka i termer som man gjorde för ett antal år sedan när anställda fick förkovra sig, och man gav subventioner för att inhandla PC-datorer, säger han.
Gå till toppen