Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Ofrivilligt unga Vellinge

Vellinge IF är nykomling i fyran och fortsätter satsa väldigt ungt.

Bild: Foto: Åsa Sjöström
Vellinge. Tränaren Stefan Rask gör det med blandade känslor.
– Jag tycker inte att det är optimalt. Min förhoppning är att vi med den här satsningen ska undvika det i framtiden. Målet är att få så homogena grupper att tjejerna ska kunna spela ungdomsfotboll i lugn och ro tills de är sexton, men en extrem talang kan få chansen tidigare, säger Stefan Rask och fortsätter:
– Min dröm är att vi om fem år kan landa, så att vi kan ha våra åldersgrupper intakta.
Rutinerade Stefan Rask är något av spindeln i nätet. Han är administratör på kansliet, håller i talangutvecklingen, är tränare för herrseniorerna – och damseniorerna.
Konstgräset vid Vanningen gör att allt växer och frodas.
– Det har betytt jättemycket, det är andra vintern med konstgräset. Trots den tuffa vintern har vi bara fått ställa in två träningar. Vi haft duktiga vaktmästare som har skött planen till oss, säger Stefan Rask.
I damtruppen, där både A-laget och U-laget ingår, har man runt 35 tjejer.
– Vi har tjejer födda 1997 och äldre. Det har fungerat jättebra. 97:orna är nya för i år. Det var förra säsongen som vi gjorde den stora förändringen. Då flyttade vi upp 94:orna, 95:orna och 96:orna. I början var det småsvårt innan de hittade sina roller, men sedan har det satt sig, säger Stefan Rask.
Orsaken till uppflyttningen är simpel.
– Det var helt enkelt för att vi hade för få spelare i de olika trupperna för att bedriva en bra träning. Vi var sällan över femton tjejer på träningarna, säger Stefan Rask.
Det är inte så att femtonåringarna får spela med tjejer i 30-årsåldern.
– Vår äldsta tjej är 92:a, så det är inget åldersmässigt jättegap i gruppen. Men våra 97:or är inte aktuella för A-lagsspel, utan de kommer att utgöra vårt lag i U-serien. 97:orna fick välja om de ville flyttas upp, så det finns 97:or som är kvar i vårt 97-98-lag. Men det var fler som valde att gå upp till senior- och U-truppen, säger Stefan Rask.
Hanna Persson är född 1996 och beskrivs som kanske den mest lovande.
Hon tror på sitt lag i division 4. Benhårt.
– Jag tror inte att vi kommer bland de sista, tror att vi kan klara det.
Det ungdomliga anslaget tilltalar förstås en femtonåring. Ju fler unga desto roligare är det. Hanna Persson var med redan förra säsongen.
– Det var kul att få testa A-lagsspel. Det är mycket tuffare och motståndarna är starkare, säger hon.
Ungdomlig entusiasm och talang kan bära långt.
Gå till toppen