Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Åtta års fängelse för ”Gryningspyromanen”

Ulf Borgström döms till åtta års fängelse för bland annat grov mordbrand. Han har kallats en av landets farligaste män och har gäckat polisen under flera års tid.

Bild: Foto: Bass Nilsson
Den så kallade "gryningspyromanen", Ulf Borgström, döms till åtta års fängelse för bland annat grov mordbrand av Ystad tingsrätt.
– Han äventyrade hänsynslöst 17 personers liv och hälsa, sade åklagaren Magnus Johansson när rättegången avslutades.
Mannen har under flera års tid varit intressant för polisen i ett hundratal brandutredningar.
År 2003 dömdes han i tingsrätten för att ha bränt ned Nils Holgersson-gården i Västra Vemmenhög. Trots att hans skoavtryck fanns på platsen friades mannen i hovrätten. Den enda fällande domen som finns mot honom angående bränder är en dom från Dalarna 2006 då han dömdes till tre års fängelse för försök till grov mordbrand i en knivfabrik.
Borgström har genomgått två stora rättspsykiatriska undersökningar. Båda gångerna har han bedömts som frisk.
Vare sig polis eller åklagare anser att 47-åringen är en pyroman i ordets rättsmedicinska betydelse utan att han startat bränder för att ge uttryck åt sitt hat mot samhället, i synnerhet poliser som han anser sig vara trakasserad av.
I ett pressmeddelande motiverar Ystad tingsrätt domen:
"Vid en sammanfattande bedömning finner tingsrätten att det genom den bevisning som åklagaren lagt fram är ställt utom allt rimligt tvivel att det är den 47-årige mannen som anlagt branden".
Eftersom branden anlades nattetid, "då de boende kan förväntas sova" har den så kallade "gryningspyromanen" på ett hänsynslöst sätt utsatt de 17 hyresgästerna för livsfara. Därför ska brottet rubriceras som grov mordbrand, anser tingsrätten.
Förutom den grova mordbranden döms Ulf Borgström också för ringa narkotikabrott, våldsamt motstånd, förgripelse mot tjänsteman och förolämpning.
Åtalspunkter om olaga hot, ofredande och hot mot tjänsteman ogillas av rätten.
Att han tidigare dömts för försök till mordbrand har, enligt tingsrätten, inte påverkat bedömningen av straffvärdet. Det har inte heller de andra fällande åtalspunkterna gjort.
Den så kallade gryningspyromanen ska också betala totalt 70 000 kronor i skadestånd till sju målsägare.
Försvarsadvokat Matts Johnsson utgår från att hans klient kommer att överklaga domen.
– Med den inställningen som han har, att han är oskyldig, vore det märkligt om han inte skulle överklaga, sade Johnsson tidigare till Ystads Allehanda.
Här kan du läsa vad Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem svarade på Sydsvenskans läsares frågor om domen.

Fakta: Misstänkt många gånger

Ulf Borgström, 47, går under öknamnet "gryningspyromanen" på grund av att han i många år figurerat som misstänkt i utredningar om anlagda bränder, inte sällan under de tidiga morgontimmarna.
Det enda branddåd han suttit fängslad för var försöket till grov mordbrand i en knivfabrik i Dalarna. 2006 dömdes han till tre års fängelse för detta.
Han har också dömts i tingsrätten för att ha anlagt brand i Nils Holgersson-gården i Västra Vemmenhög, men han friades senare i hovrätten. Han har även åtalats för att ha anlagt en kyrkobrand i Kristianstad, men friats. (TT)
Läs alla artiklar om: Gryningspyromanen
Gå till toppen