Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hans avelsinsats räddade korna

Lantbrukare Dane Andersson, 83 år, Reslöv, har avlidit.

Avel med mjölkboskap var tidigt en passion för Dane som i unga år utbildade sig till seminör. Efter några år i Gamleby Tjust gick han Hvilans Lantmannaskola 1949–50, och fick som enda elev högsta betyg, A, i husdjurslära av den krävande läraren K ­Andersson. Efter det övertog han fädernegården i Reslöv vid Marieholm, platsen för hans egen framgångs­rika avels­verksamhet. Hans Very-dotter 358 Ytje blev Grand Champion på tre ­Mila-utställningar i rad.
När tjurcentralen Låglandsavel bildades 1972 valdes Dane in i styrelsen och blev ordförande i avelskommittén. Han blev även ledamot av Skånesemins styrelse.
Svenska låglandskor var i dåligt skick i slutet av 1950-talet. 1960 avkastade SLB-korna 4 988 kilo fyraprocentig mjölk (cirka hälften mot nu) mot 4 362 kilo för de röda korna, men kornas juver var av bedrövlig kvalitet och benen lämnade mycket i övrigt att önska.
Dane insåg tidigt att import var enda möjligheten för snabba avelsframsteg och insåg snart att det bästa avelsmaterialet fanns i USA. 1976 blev genombrotts­året för holsteinimporterna. Dane, tillsammans med kollegan Ingemar Lindén och Låglandsföreningens sekreterare Sven-Erik Hildeman gjorde många USA-resor, som resulterade i allt större volymer Holsteinsperma.
I dag är hela låglandssverige  holsteiniserat. Det finns inte en gen kvar av den gamla låglandsko av danskt och holländskt ursprung som fanns för 50 år sedan. Kornas juver hänger uppe utan bh, benen är bättre och en majoritet av korna är nu svartvita. Friskare kor är nu en del av avelsprogrammet.
Dane är ett exempel på vilket inflytande en enskild person kan få på utvecklingen av en näringsgren med stor betydelse för vårt land.
Tommie Eriksson, Avelsansvarig Skånesemin
Bengt Lindhé, Före detta vd Seminavel i Skara
Gå till toppen