Familj

Oslipade ståuppare har slipats mot varandra

De har inte busat tillsammans som småknattar ­eller festat ihop på gymnasiet. ­ Den kvalfyllda kraften att vilja möta publiken ensam förenar ståuppkomikerna Marcus ­Johansson och Fredrik ”Fritte” Fritzson.

Marcus Johansson, till vänster, och Fritte Fritzson driver ståuppklubben oslipat på Tangopalatset i Malmö.Bild: Foto: Amelie Herbertsson
– Är det här en artikelserie om manlig vänskap, undrar Fritte Fritzson några sekunder efter att vi skakat hand och klivit in på Tangopalatset, där deras klubb Oslipat huserar.
Både ja och nej. Det här är tänkt att vara en serie om möten som lett till en stark förbindelse mellan två människor. Som kompisar, Facebookvänner, arbetskamrater eller kärlekspartners.
Första paret ut är Marcus Johansson från Malmö och Fritte, som är döpt till Fredrik, Fritzson från Knivsta utanför Uppsala.
Fritte har bott i Skåne, i Lund och Malmö, plus Barcelona och Köpenhamn, men vid årsskiftet drog han norrut igen, till Stockholm och Hägersten, för att flytta ihop med flickvännen.
– Så vi har blivit särbos, säger Fritte Fritzson, som tillsammans med foxterriern Texas pendlar mellan Malmö och Stockholm, och sover över hos olika kompisar för att inte nöta alltför mycket på en och samma vänskap. Just denna Malmöomgång spelar han i ”Bron över floden krogshow” på Victoriateatern och slaggar hos Marcus.
I vår har deras ståuppklubb Oslipat funnits i fem år och blivit en fast punkt för både rutinerade och helgröna ståuppkomiker. Med tanke på Frittes flytt så kommer frågan: Vad händer nu? Jodå, Oslipat fortsätter troligen, säger båda två, och framtids­arbetet pågår oavbrutet.
– Hur bra det än går så vill vi ha förnyelse. Vi jobbar mycket på vår motivation. Ibland undrar man om Oslipat är något som alltid kommer att finnas, säger Fritte Fritzson.
De träffades första gången 2004 när de båda ingick i humorklubben Extra allt på Chokladfabriken. Då hade ingen av dem testat standup men speciellt ­Fritte Fritzson var sugen på att våga prova. Men var?
Varför inte starta en egen ståuppklubb tillsammans med någon? tänkte han och mejlade ut frågan till gänget runt Extra allt.
Marcus Johansson nappade.
– Jag kände att nu måste jag testa. Jag skulle snart fylla 30. Jag hade gjort mycket improvisationsteater så för mig var det okomplicerat att stå på scen, säger han.
De började med att dra diverse skämt för varandra i Marcus vardagsrum. Det funkade inte alls. Ingen av dem skrattade en endaste gång och de skippade snart den metoden.
Men klubben kom igång ändå med premiär i april 2006 i baren på nuvarande Babel.
Oslipat blev en framgång men Marcus Johansson minns debuten som ett utdraget lidande.
– Det var fruktansvärt plågsamt. Som offentlig förnedring och tortyr.
– Så var det de första tio femton gångerna. Om vi inte hade haft Oslipat hade jag aldrig fortsatt, ­säger Marcus Johansson, som verkar gå igenom samma outhärdliga pina varje gång han måste berätta om första försöket.
– Det var en chock. Jag brukade aldrig vara nervös när jag spelade impro­teater men då blev jag jätte­nervös och det släppte inte. Jag ville bara gå därifrån och det ville säkert publiken också.
Fritte Fritzson rivstartade med kaxig attityd och tyckte det gick hyfsat. Han inledde med att skämta om sitt eget könsorgan, något han inte rekommenderar.
– Det var lite väl arrogant och dumt att börja med det. Nu håller jag mig ovanför bältet, säger han med ett stort smajl.
Efter att ha varit med om två mer eller mindre darriga ståuppdebuter stavas nästa viktiga ämne självförtroende.
– Det retar mig att de som är självsäkra inte behöver ha så bra material. De komiker som kommer med smarta skämt och ­intressanta funderingar imponerar mer på mig. Det är orättvist att självförtroende betyder mer än innehåll, säger Marcus Johansson.
– Samtidigt så måste man lära sig att leverera. Självförtroende är ett verktyg som man måste kunna handskas med. Vi som ­håller på med det här stöttar varandra men ärlighet är också viktigt. Fast det går alltid att säga nånting ­positivt om ett framträdande, säger Fritte Fritzson.
– Mitt problem är att jag har svårt att hantera motgångar. Om det är en i publiken som tycker att jag är dålig och tvåhundra som skrattar, så tar jag bara in den enda som inte skrattar, säger Fritte Fritzson.
– Du borde prata med Mia Törnblom om detta, avbryter Marcus Johansson.
– Kanske det. Jag har svårt att hålla det negativa ifrån mig men det är väl allmänmänskligt.
Har ni några goda råd att ge till nybörjare?
– Att få självförtroende är en långsam process. Jag har noll tips, säger Marcus Johansson men Fritte Fritzson är lite mer konkret.
– Om händerna skakar mycket så kan det vara bra att hålla micken med båda händerna. Då ser man också lite popcool ut, som en Jarvis Cocker i Pulp, menar han.
Gå till toppen