Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Chef med känsla för kultur

Förlagschef Eva Swartz Grimaldi har skämts bort av såväl sina föräldrar som sin tidsanda. Numera vet hon hur det är att bli blixtförälskad i 50-årsåldern.

Eva Swartz Grimaldi gick via Italienska kulturinstitutet och kommersiell tv till posten som vd för förlaget Natur & kultur. "Jag tycker om att arbeta med kreativa människor som har egna åsikter."Bild: Foto: Leif R Jansson/Scanpix
STOCKHOLM. Eva Swartz Grimaldi har ingenting emot att bli avslöjad av sina kläder.
– Kläder är en stor del av vem jag är. Jag ska känna mig kongenial med det jag har på mig. Känner jag mig bekväm med mina kläder som jag gör i min välskräddade kavaj, mår jag bra och blir bättre mot mina medmänniskor.
– I dag skvallrar mina kläder om att jag är på bra humör, säger hon och tillägger att hon alltid varit grundglad eller ”lite obegåvad” som hennes mor betecknade förmågan att bli väl till mods över något så litet som goda skorpor.
Begåvad eller ej, Eva Swartz Grimaldi har gjort en enastående karriär. Utan några högtstående mål, allra minst om chefskap, följde hon sitt hjärta, vilket bultade för kultur.
– Det var en blomstrande tid, 1970-talet. Mycket jobb, goda möjligheter att studera, säger hon och framhåller att hon blev ”bortskämd” av sin tid.
Hon läste språk, både franska och italienska, översatte, korrekturläste, blev informationsansvarig för Italienska kulturinstitutet och började därefter med något som var i sin linda i slutet av 1980-talet: kommersiell tv.
– Jag trivdes med tv. Det är svårt och knepigt att behålla tittaren, men tv är också rolig, snabb och pigg media. Man har inte tid över till att gnälla.
Under tv-åren blev hon chef för produktionsbolaget Meter Film & Television, och hon gick från att vara producent till att bli programdirektör på TV4.
Hennes entreprenörskap och lusten att samverka med andra människor kom i dagen.
Bakom karriären ligger ett stort intresse för kultur och media, hårt arbete och passion.
– Andra kan skygga för och tycka att det är besvärligt att arbeta med kreativa människor som har egna åsikter, men jag tycker om det. Starka åsikter föder nya idéer och nya möjligheter.
Men hon tittar inte oreflekterat tillbaka.
– Många situationer under min tid på TV4 hanterade jag illa.
– Jag agerade för snabbt och gjorde saker som inte var så smarta. Jag har lärt mig att man ska ha tålamod och lyssna på andra om man vill förändra.
Även uppväxten i Örebro var lärorik.
– Jag var liten, sjuklig och duktig. Ett bortskämt sladdbarn med två äldre bröder som stöttade. Jag fick mycket frihet och goda värderingar: arbetsamhet, ordning och reda, noggrannhet och försiktighet, säger Eva Swartz Grimaldi.
Men försiktigheten kastades överbord cirka fyra minuter efter att hon mött industrimannen Salvatore Grimaldis vänliga blick på en fest.
– Jag blev jättekär.
Hur är det att bli förälskad vid 50?
– När man är ung och blir förälskad utvecklas man tillsammans. I min ålder är man redan stöpt, what you see is what you get, säger Eva Swartz Grimaldi.
– Man är mycket mer tolerant och mer rädd om det man får. Man vet hur lätt saker kan gå sönder.
Vad blir du lycklig av?
– Min man och min familj.

Gör: Vd för stiftelsen Natur och kultur.

Bor: I Villa Geber i Stockholm.

Familj: Industrimannen Salvatore Grimaldi, hans tioårige son och båda familjernas stora släkter.

Aktuell: Fyller 55 år 15 april.

Firar: På nya torpet i Tysslinge, Närke.

Om att fylla 55: ”Det blir bättre för varje år.”

Favoritfilm: ”Den amerikanske vännen”.

Läser: Åsa Mobergs nyutgivna ”Kärleken i Julia Anderssons liv”.

Lyssnar till: ”Italiensk opera, säger jag något annat slår min man ihjäl mig. Men jag är också ett stort fan av brittisk pop.”

Så rensar jag tankarna: Med att städa eller med ”en bra amerikansk tv-serie, som House”.

Eva Swartz Grimaldi

Gå till toppen