Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Poppande läsning på bokdag

Den unga publiken är hon inte van vid. Det är också tanken när 18- åriga Asnaida Jusufovic provar på högläsning för förskolebarn.

18-åriga Asnaida Jusufovic, elev på Söderslättsgymnasiet, läser högt för förskolebarn på Trelleborgs stadsbibliotek för att fira världsbokdagen. foto: tomas nyberg
– Gillar ni popcorn? frågar Asnaida Jusufovic.
”Jaaaa”, stämmer barnen upp i kör.
– Då ska jag läsa en liten saga om popcorn!
Publiken lyssnar sedan noggrant när Asnaida Jusufovic läser högt inne i ett hörn på stadsbiblioteket. Fångade av historiens ramsor börjar barnen härma ljud från pipande mikrovågsugnar och poppande popcorn när läsandet är över.
Boken har Asnaida Jusufovic valt själv. Hela onsdagsmorgonen diskuterar hon böcker tillsammans med sina kamrater i klass 2A på handelsprogrammet.
Den 13 april innebär nämligen världsbokdag. Högläsning tränar elever i hur man fångar uppmärksamhet, förklarar svensklärare Maria Glawe. Hon är mäkta stolt över sina elever.
– Det här är bra för elevernas språkutveckling. Det är nyttigt att träna sig i att läsa högt. Eleverna får lära sig att nå ut med ett skriftligt budskap så att alla förstår, säger hon.
Gå till toppen