Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gillar att skoja och rita hus

Martin Törnquist är entreprenören som älskar nya projekt och practical jokes. Intresset för innebandy har gett honom mycket kärlek.

Martin Törnquist är hjärnan bakom familjens hus i Höllviken. Foto: Tomas Nyberg
HÖLLVIKEN. Tvååriga dottern Alma öppnar dörren till den stora, röda tegelvillan i Höllviken. Under armen bär hon dockan Dockan. Båda har klänning och Alma trippar på tå när hon visar vägen till uterummet.
– Rita hus är kul, säger Martin Törnquist och avslöjar att det är han som är hjärnan bakom familjens hem.
2006 flyttade de in och han återvände till rötterna efter tio år i Trelleborg.
– Jag växte upp här och gick teknisk linje på Söderslättsgymnasiet. När jag skulle flytta hemifrån var Malmö aldrig något alternativ.
I Trelleborg engagerade han sig i innebandyn. Han har varit spelande tränare och ordförande i Palmstaden. Alltid redo att ta ett tag där det har behövts.
– Jag älskar innebandy! Jag har varit med och byggt upp klubben. Eftersom jag är entreprenör så såg jag föreningen som ett företag. Jag såg vad som kan göras och vad jag kunde göra. Jag tror att det var en bra skola för mitt företagande.
Lite skämtsamt säger Martin Törnquist att det blev innebandy för att han var för klen för fotboll.
– Jag har alltid varit duktig på innebandy och det har alltid passat mig. Nu spelar jag bara gubbabandy, men eftersom mitt företag är huvudsponsor i Palmstaden har jag fortfarande en relation till klubben.
– Hela familjen går och tittar när det är hemmamatch, men jag har inte längre några styrelseuppdrag.
Redan som femåring började Martin Törnquist sälja lotter hemma på gatan. Han beskriver sig själv som en entreprenör och tanken på att en dag ha eget företag har funnits med länge.
– Efter gymnasiet jobbade jag i byggbranschen, bland annat hade jag ett sommarjobb på Glas In. 2001 kände jag att nu var det dags att göra något. Samtidigt skulle företagets ägare gå i pension så jag kontaktade dem och frågade om jag fick köpa.
Tillsammans med sin bror Markus driver Martin Törnquist företaget som under de senaste åren expanderat med kontor i Helsingborg, Göteborg och Stockholm.
– Att jobba med sin bror är optimalt om man är så olika som vi är. Jag är vd men gör det mesta, så som det blir i ett litet företag. Mest blir det försäljning.
Företaget och innebandyn har genom åren vävts samman när Martin Törnquist haft ett 20-tal spelare anställda.
Han har också klubben att tacka för kärleken.
– Vi träffades efter att våra stjärnkarriärer tagit slut, skojar han och tittar på sin Anna.
Hustrun, som är född Nilsson, är från Trelleborg och har också varit en aktiv innebandyspelare.
– Vi hittade varandra genom en spelare som är anställd hos mig.
Paret gifte sig på Ängavallen den 8 maj i fjor med Göran Holm som vigselförrättare.
– Jag tror mer på honom än på Gud. Gud har aldrig visat sig här, konstaterar Martin Törnkvist och berättar att bröllopsresan gick till Rom.
Innan dess hann han med en tripp till Budapest tillsammans med vännerna.
– Jag skulle dit med alla mina anställda och satt på Sturup när det kom ett meddelande till mig i högtalarna.
– Det var mina kompisar som förvandlat hela resan till en svensexa. Det blev en helgalen grej, summerar Martin Törnquist som själv är en mästare på att utsätta sina vänner för practical jokes.
Resor är ett stort intresse och Florida ett av favoritmålen.
– Där är bättre väder och allt funkar minst lika bra som hemma. Folket är trevligt men man kan göra mer än att sola och bada. Man kan gå på en NHL-match på kvällen och det är inte bara elefantsafari som i Thailand.
– Men helst åker jag till New York. Det är favoritstället på jorden. Barcelona är också bra, där finns världens i särklass bästa fotboll.
För ska det tittas på sport, då föredrar han fotboll. MFF är laget i hans hjärta och han ser alla hemmamatcher på plats.
– Och bortamatcherna slaviskt på tv, inflikar Anna.
Övrig fritid ägnas åt familjen och en stor umgängeskrets. Martin Törnquist är en kille som ständigt har nya projekt på gång.
Vid sidan av Glas In driver han en nätbutik för barnvagnar. Dessutom äger han lite fastigheter.
– Nu ska vi bygga sex bostadsrätter här i Höllviken. Fastigheter ligger nära byggbranschen och att rita hus är kul. Jag är en entreprenör och jag älskar att dra igång nya projekt. Men jag jobbar inte 70 timmar i veckan. Det måste finnas fritid.
Gör: Egenföretagare. Driver Glas In med sin bror Markus, samt en nätbutik för barnvagnar, och äger fastigheter.
Bor: I Höllviken.
Familj: Hustrun Anna, dottern Alma 2 år, en bebis väntas i augusti.
Aktuell: Fyller 40 år i dag den 15 april.
Gå till toppen