Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kunglig säkerhet vid lamabesök

Det hålls hemligt var hans flygplan landar, var han ska bo och vilken väg han förs till arenan i Lund.

Bild: Foto: Nelly Herzberg och Manish Swarup
Säkerhetsåtgärderna kring Dalai lamas besök i Lund i helgen är rigorösa.
Gemensamt har säkerhetspolisen (Säpo), kriminalunderrättelsetjänsten och polisen i Lund kommit fram till att det inte finns en hotbild mot den tibetanske ledaren. Oavsett detta kommer Dalai lama under det två dagar långa besöket att följas av framför allt uniformerade poliser, men också av sina egna säkerhetsvakter.
Det är fjärde gången buddistledaren besöker Lund. Senast var 2010, även den gången på inbjudan av Individuell människohjälp, IM, grundat 1938 i Lund.
Som en stor rockstjärna tas Dalai lama emot på lördag i Färs och Frosta Sparbank arena. För ett biljettpris på 300-500 kronor kommer 3 300 personer under en timme att få lyssna till Lundaprofilen Johan Westers samtal med honom.
Precis som vid rockkonserter kommer det att säljs t-shirts, här med citat av Dalai lama, halsdukar och andra prylar.
– Dalai lama är en djup eftertänksam person med humor och Johan Wester är en humoristisk person med djup. Den kombinationen tror vi leder fram till en intressant dynamik, säger informatör Monica Brundin Danielsson, IM.
Inför mötet pryds scengolvet av en färgstark, femton kvadratmeter stor matta, knuten av exiltibetaner bosatta i Shantiniwas i Indien. Efter framträdandet auktioneras mattan bort på internet.
På söndag ska Dalai lama till Lunds stadshall för att träffa trehundra lärare och elever från sextiotre skolor runt om i hela landet. Dessa deltar i Operation dagsverke som organiseras av IM och Sveriges elevråds centralorganisation (Seco).
Efter det mötet deltar han i en gudstjänst i domkyrkan.
– Kopplingen mellan IM och Dalai lama sträcker sig tillbaka till 1959 då han lämnade Tibet. När han flytt därifrån var IM en av de första organisationerna som svarade på hans vädjan om att hjälpa hans folk, säger Monica Brundin Danielsson.
Dalai lama är både politisk och religiös ledare och har mötts av kritik för sina dubbla roller.
– Varje gång han lägger fram förslaget om en demokratiskt vald politisk ledare röstar Tibets exilparlament i Indien emot honom, säger IM:s Tibetexpert, Erik Törner. I dag har de en ganska knepig konstruktion där han sitter över den tibetanska regeringen. Som en kung.

Detta är laman

Dalai lama är sedan slutet av 1500-talet titeln på den högsta religiösa ledaren inom den tibetanska buddismen.
Den nuvarande ledaren, Tenzin Gyatso, som besöker Lund tilldelades Nobels fredspris 1989.
När en Dalai lama dör börjar tibetanska munkar att söka efter hans reinkarnation, en yngre pojke.
Källa: Wikipedia

Programmet i Lund

Färs & Frosta Sparbank arena öppnar lördag kl 12.

Kl 14. Musikerna Thomas Wiehe och Lars Winnerbäck.

kl 14.30. Johan Wester intervjuar Dalai lama.

Programmet sänds live via nätet på dalailamalive.com

Söndag kl 11 deltar Dalai lama i en gudstjänst i Domkyrkan.

Evenemangsbussen, linje 84, kör skytteltrafik till och från arenan den 16 april. Bussen kör sträckan Botulfsplatsen-Centralen-Arenan-Botulfsplatsen med avgång var femte till sjunde minut med start klockan tolv och fram till evenemangsstart kl 14. Omvänd tur efter evenemanget.

Gå till toppen