Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags för sommardäck

Den som ännu inte bytt till sommardäck på sin bil eller släpvagn bör göra det i helgen. Mellan den 16 april och 30 september får inte dubbade däck användas, såvida det inte är eller befaras bli vinterväglag.

Bild: Arkivfoto: Anna Bank
Vägen torr och dubbdäcken kvar på bilen? Aja baja!
Den som ännu inte bytt till sommardäck ligger pyrt till. Mellan den 16 april och 30 september får inte dubbade däck användas. Böterna ligger på 500 kronor för den som trotsar förbudet – men det finns undantag:
– Ska man ska åka någonstans där det är eller riskerar att bli vinterväglag får man ändå använda dubbdäck, förklarar Henrik Olars, pressansvarig på Transportstyrelsen.
Vinterväglag betyder att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.
Ytterst är det polisen som avgör om det är motiverat med dubbdäck eller inte.
– Åker någon själv i bilen med två pizzakartonger och säger att han eller hon ska till fjällen så går man kanske inte på det.
Det finns inget förbud mot att köra på odubbade vinterdäck, så kallade friktionsdäck, under sommarhalvåret men det är inte lämpligt. Köregenskaperna är inte de bästa.
– Gummiblandningen gör att de är lite för mjuka för sommarväg, säger Henrik Olars.
Innan man sätter på sommardäcken bör man kontrollera mönsterdjupet: Minst 1,6 millimeter men helst 3 millimeter för att ge bättre grepp när det regnar. Böterna för alltför slitna däck är 1 200 kronor.
Gå till toppen