Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Dalai lama i Lund

Han kom, han log och han hyllades. Dalai lama charmade lundapubliken med sitt fromma leende.

3 300 åhörare kom på lördagen till Färs & Frosta Sparbank Arena i Lund. De hade betalat 520 kronor var för att få se och höra tibetarnes andlige ledare. Ja, någon kan ha betalat mer än så. På Blocket var biljetter till det utsålda arrangemanget till salu för 800 kronor per styck.
Att döma av skratten och applåderna under Johan Westers timslånga utfrågning blev de inte besvikna.
Dalai lama talade om allt från barnuppfostran och kulturarv till fredsarbete och lycka. Han levererade sanningar i parti och minut:
– Pengar skapar inte riktig lycka.
– Fred kommer genom handling, inte genom böner.
– Utdöd kultur förtjänar inte att leva.
– Vad barn behöver är omtanke.
Dalai lama slapp ge sig in på världspolitikens dagsfrågor och behövde inte försvara tidigare omstridda uttalanden om handikappade och homosexuella.
Men på en punkt blev han politisk – när han skulle förklara varför han nu avgår som tibetanernas främste politiske företrädare, men kvarstår som deras religiöse ledare.
– Religiösa och politiska institutioner bör hållas isär. Jag säger det till andra och nu säger jag det till mig själv också. Annars skulle jag hyckla, sade han.
Han berättade att exiltibetanerna just nu befinner sig i en valrörelse och har tre kandidater att välja på som ny politisk ledare. Dalai lama säger sig vara övertygad om att någon av dem blir en god företrädare för Tibets folk.
– Den 19 mars gav jag vårt exilparlament mitt slutliga besked om att jag träder tillbaka. Den natten sov jag ovanligt djupt. Jag har gjort min plikt, sade han.
Dalai lama berättade utförligt – utan att Johan Wester behövde fråga – om sin asketiska livsstil. Han sover nio timmar per natt. Han lägger sig klockan sju och äter frukost halv sex. Han äter bara vegatarisk kost och aldrig middag. Han ägnar timmar åt meditation och att "träna sinnet".Varje dag lyssnar han på BBC:s radionyheter, men tittar aldrig på teve.
– Det förstör ögonen, påstod han.
Han berättade en rad anekdoter från resor i Indien, Japan, Portugal, Österrike och USA och berättade om hur han en gång brusat upp när en amerikansk tv-journalist frågat honom tre gånger om vilket eftermäle han hoppas på.
– Jag är buddhistisk munk. Jag tjänar andra. Jag tänker inte på något eftermäle, svarade Dalai lama tre gånger. Den sista gången med ett irriterat eftertryck.
Sådana incidenter lär dock vara sällsynta. Dalai lama vann publikens hjärta genom att titt som tätt avbryta ett omständligt historieberättande med ett gapskratt. Genast skrattade alla med.
Därefter avslöjade han sitt hemliga vapen i samtal med människor världen över:
– Leendet. Jag tror mitt leende har effekt, åtminstone viss effekt, smålog han och lockade fram nya skratt utan att själv skratta.
– Alla människor svarar på ett leende eller skratt – oavsett om man är kung, president eller helt vanlig. Om man ler mot varandra utbyter man en varm och genuin känsla, sade Dalai lama och vände sig leende till publiken:
– Vad tycker ni? Låter det vettigt?
Dalai lamas tredagarsbesök avslutas på söndagen, bland annat med gudstjänst i Lunds domkyrka.
Behållningen från lördagens arenaframträdande, en halv miljon kronor, går till det humanitära arbete som Internationell Människohjälp bedriver bland Tibetflyktingar i Indien.
Gå till toppen