Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vinylskivans återkomst Finsmakare tackar nej till pannbiff

Denna lördag är Record Store Day, skivbutikernas internationella årliga högtid. Vinylskivan förtjänar några tårtljus idag. Försäljningen av nya vinylplattor har tiodubblats på fem år. Vi låter några vinylälskare/specialister förklara varför vinyl låter bättre än cd.2006 såldes 7 000 nya vinylskivor i Sverige, bottenrekord sedan lp-skivan lanserades. 2010 har siffran tiodubblats, till 70 600 sålda skivor. Och många kända artister ger ut nya album både som vinyl-lp och cd. Vinyljudet är överlägset. Och för de flesta hifi-entusiaster är detta Sanningen. Sydsvenskan har träffat två vinylfantaster i Malmö.

Vad är det som snurrar? Ja, inte en cd i alla fall. Calle Hagerman (till vänster) på Ljudprodukter och Per Nilsson är två inbitna vinylälskare.
– Ökningen i vinylförsäljning har skett inom många musikgenrer, inte bara en, säger Lisa Cronstedt, marknadschef på Ifpi (grammofonbranschens centralorganisation) i Sverige. Och köparna finns i alla åldrar. Men någon statistik uppdelad på musikstil och köparnas ålder har vi inte.
Uppgången har gått i skutt. 2008 såldes 22 000 nya vinylskivor i Sverige och 2009 36 000. Fast 2010 års vinylsiffra var förstås samtidigt bara en liten del av hela den svenska fysiska och digitala albumförsäljningen på drygt 13 miljoner.
Att intresset ökar för nya vinylskivor beror enligt Lisa Cronstedt bland annat på att skivbolagen går in för att förpacka musiken attraktivt, till exempel med fotografier eller en bok.
– Mycket är specialutgåvor och boxar.
I dag ger många stora svenska artister, som Lars Winnerbäck, Robyn och Håkan Hellström, även ut sina nya album i vinylform.
Marknaden för begagnade vinylskivor är också stor, konstaterar Lisa Cronstedt. På frågan om varför vinylen återkommer så starkt, efter att tidigare ha räknats ut, nämner hon först ljudet.
– Många vill ha det analoga ljudet. Sedan finns det ett slags kult runt vinylskivan, även bland yngre lyssnare som ärvt intresset av sina föräldrar.
Försäljningen av fysiska album är fortfarande stor, 65 procent av den totala musikförsäljningen 2010, trots att cd:n går tillbaka. Men när allt mera musik strömmas och försäljningen av digital musik ökar vill många samtidigt ha något att hålla i, konstaterar Lisa Cronstedt. Och då ligger vinylen bra till.
Skivdistributionsbolaget Plugged Music i Stockholm ger ut musikstilar där fysiska skivor fortfarande dominerar lyssnandet; jazz, amerikansk ”rotmusik” som blues och soul, och så klassiskt. Vinylskivor, även äldre, ingår i Plugged Musics utbud.
– Musik har blivit en slit- och slängvara, inte minst inom rock och pop, säger Teijo Agélii-Leskelä Men när det gäller stilarna vi jobbar med vill ha folk ha bra ljud, inte bara enskilda låtar och hits. Man är ute efter ett sound och albumformatet.
Teijo Agélii-Leskelä upplever personligen att vinyl låter bättre än cd, med större dynamik, djupare bas och hög­re diskant.
– Men de yngre bolagen och artisterna ger framför allt ut vinyl för att det är häftigt, där finns en coolness-faktor, säger han och påpekar även han att den ökande digitala musikförsäljningen gör dess fysiska ”motsats”, vinylskivan, mer attraktiv.
– För folk i allmänhet är den fysiska vinylskivan viktigare än dess ljud. Vinyl är en ”sexigare” produkt än cd:n. Och om något företag i dag börjar producera små billiga vinylspelare som upplevs som coola, så skulle vinylen kunna explodera.
– Bättre djup och botten, allting är bättre på vinylskivor.
– Det enda negativa är att man inte har någon fjärrkontroll att hoppa med, säger Malmöbon Per Nilsson, kund hos Ljudprodukter.
Det långlivade Malmöföretaget satsar på de bästa och dyraste hifi- maskinerna. Och här är vinylen kung.
Per Nilsson, som själv äger en fin utrustning, lyssnar på rock, blues och lite jazz. Han köper begagnade vinylplattor och i viss mån även nya, i butiker eller på internet. Några cd-skivor blir det också.
– Jag hade en downperiod med vinylen när cd-tekniken kom, den är ju så behändig. Men från 1995 var det vinyl som gällde igen.
Lp-omslagen har sin tjusning för Per Nilsson.
– Men det är ljudet som avgör.
Calle Hagerman äger Ljudprodukter och är vinylförkämpe han också, även om han inte drar sig för att sälja cd-spelare som det låter tillräckligt bra om.
– Man får en varmare klang med den analoga tekniken för inspelning och avlyssning, säger han. Det är mycket av en känsloupplevelse, men man känner tydligt skillnaden när man lyssnar.
I dag finns högupplösande digitala spelare som närmar sig vinylens ljud, påpekar Calle Hagerman, eftersom de löser upp musiken i ännu fler och mindre bitar. Men annars har han inte mycket till övers för cd-tekniken.
– Den går ut på att sampla, att hacka sönder signalen i massor av små bitar och sedan sätta ihop dem igen. Men jämför med en oxfilé. Om du hackar sönder den och sedan försöker passa ihop bitarna likadant är det inte en oxfilé längre, utan en pannbiff! Dyr och fin, men ändå en pannbiff.
Hagerman parkerar Sydsvenskans utsände i en fåtölj och spelar upp en rad album på cd och vinyl, genom samma anläggning. Cd-spelaren ligger på runt 16 000 kronor och den begagnade skivspelaren med pickup skulle ny kosta cirka 10 000.
Den ljudmässiga skillnaden mellan de två formaten är olika stor, beroende på album. Men alltid till lp:ns fördel. Röster och akustiska instrument vinner mest på vinylen.
Med Norah Jones debutalbum blir skillnaden total. Hennes stämma växer i vinylversionen ut åt alla håll, medan cd-rösten i jämförelse klingar platt och endimensionell.
– Teknikerna fnyser åt den som påstår att vinyl låter bättre, säger Calle Hagerman. De säger att digitaltekniken är teoretiskt sett perfekt och att människan inte kan höra så höga frekvenser att man störs av de nödvändiga filtren i cd-spelaren. Men det är fel. Dina nervceller i kroppen och huden tar också upp ljudet och lägger ihop det med det du hör genom öronen.
– Det finns bevis. Du i din ålder hör kanske upp till 12 000 herz. Sätt in ett filter i förstärkaren vid 20 000 herz. Du hör direkt att någonting händer när filtret slås på, ljudet blir mörkare och mera instängt.
Digitaltekniken och dess maskiner förbättras stadigt. Men också tekniken kring vinylspelarna, framför allt tonarmar och pickuper.
– När folk klagar över att deras vinylplattor låter illa handlar det om dåliga pickuper, illa justerade spelare eller för usla kablar. Kablarna är oerhört viktiga, säger Calle Hagerman.
Är: en internationell, årlig högtidsdag som sätter fokus på kunskapen och sortimentet hos skivbutikerna.
Inträffar: i dag lördag.
Innehåller: livespelningar med artister, skivsigneringar och lägre priser på vissa plattor. I Hepcat Store på Sankt Lars väg 21 i Lund spelar The Men kl 12 och Zerox kl 14. Hos We Love Music i Helsingborg hörs Lars Eriksson från ”Idol”, Daddy Frizz, Miriam Aïda, Cherry Overdrive och Goliath And The Giants.
Se www. recordstoreday.se.
Gå till toppen