Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Haren och äggen står för liv och födelse"

Etnologen Anna Burstedt svarade på frågor om traditioner och annat som har med påsken att göra.

Bild: Foto: Scanpix
Etnologen Anna Burstedt är expert på mat och traditioner.
moderator: Välkommen till chatten - som öppnar nu!

Anna Burstedt: Hej Damer C,
Det finns flera anledningar till att påsken förknippans med den gula färgen. En av dem är förekomsten av alla gula symboler som påsken innebär; kycklingar, äggula och påskliljor. När våren börjar komma är gult just en färg som sticker ut lite och därmed lätt att ta till sig för att sätta lite färg på tillvaron. En annan anledning är att det enligt gammal folktro fanns en föreställning om att man på påskdagens morgon skulle kunna se solen dansa eller göra tre glädjeskutt. Att det skulle bringa tur eller inte diskuteras men att solen är gul och att dess återkomst är efterlängtad gör kanske påskens gula färg förståelig.

Vänligen
Anna

Roland: Påskgodis? Tillhör det den äldre traditionen eller är det bara en affärsidé?
Anna Burstedt: Hej Roland,
att äta något sött vid festliga tillfällen hör de flesta traditioner till över hela jorden. Att man tillverka sötsaker av exempelvis marsipan finns dock dokumenteratredan i antiken. I Sverige har vi haft karamelltillverkning i alla fall sedan mitten av 1800-talet då bland annat de första polkagrisarna skapades. Smågodis i de självplockform vi vanligtvis ser idag är dock ett relativt nytt fenomen, och har inte funnit längre än sedan 1985. De fyllda påskäggen som vi har idag är dock ett 1900-tals fenomen och kan ses som en blandning av flera olika saker. Först och främst var och är ägget en vår och påsksymbol för pånyttfödelse och ägg som dekorerats går att spåra flera hundra år tillbaka i tiden. Att sedan fylla ägg med godis får eller göra dem i godisform blir en sammanslagning av den symboliken och det att äta sötsaker till fest. Både en tradtiion och en försäljningssucce skulle jag således vilja säga.
/Anna


lena: Hej anna när jag var liten rullade och kastade vi ägg ute vad brtydde detta? mvh lena GLAD PÅSK
Anna Burstedt: Hej Lena,

ägget har ett starkt symbolvärde på påsken för pånyttfödelse och uppståndelse. Dock ska man också komma ihåg att kring påsktid började hönor, som då levde mer efter säsong, att värpa ägg. Att därför såväl leka med som dekorera ägg under denna tid har varit mycket brukligt. Vad sedan de olika lekarna har haft för exakt betydelse vet jag tyvärr inte. Jag kan dock föreställa mig att det, precis som med andra lekar, handlade om att just få leka som något annorlunda mot vardagens arbete. Att många ägglekar skedde just utomhus under denna tiden tyder också på att det var ett sätt att fira in våren, att bege sig ut och vistas utomhus.
Glad Påsk!/Anna


anna: Vilken dag ska man ge påskägg
Anna Burstedt: Hej Anna,
det finns lite olika traditioner och regionala variationervad gäller vilken dag man ska ge påskägg. Om man kopplar påskägget till brytandet av den 40 dagar långa fastan så är den stora festdagen på påskafton och den dag då man dukar upp och äter bland annat de många ägg som värps. Kopplar man påskägget däremot mer till påskkärringarna som kommer på skärtorsdagen, som att det är något de ska få i gåva för att inte göra "häxbus" så blir det så klart på skärtorsdagen.
Glad Påsk!
/Anna

Ada: Hej! Har du något Påsktips?
Anna Burstedt: Hej Ada,

jag är personligen uppväxt med att vara utomhus mycket till påsk så jag grillar gärna korv och pinnbröd samt njuter förhoppningvis av vårsolen!

Glad Påsk!
/Anna

Gummi: Varför finns inga påsksånger, finns massor av Julsånger
Anna Burstedt: Hej,

det finns ju en hel del psalmer som är kopplade till påsken samt massor av vårvisor men varför vi inte har några sånger om just påskharen, påskkärringar och påskeldar som levt kvar vet jag faktiskt inte. Kanske är det dax att vi skriver några? Jag tar gärna emot förslag.
Glad Påsk!
/Anna

Cairnsson: Hej Anna! Var kommer Påsken ifrån? Hur kom Påskharen in i bilden? ...och alla Påskäggen?
Anna Burstedt:
Hej Caimsson,

påsken har sin upprinnelse både i folktro, judisk som kristen religion. Folktron har bidragit med många aspekter som handlar om att hylla våren och föreställningar om att bejaka "den onda sidan". De religiösa inslagen kommer både från judarnas uttåg ur Egypten som Jesus sista måltid, korsfästelse, begravning och uppståndelse.
Påskharens upprinnelse är inte helt solklar men den kommer ursprungligen från Tyskland och kan även den, precis som äggen, ses som en symbol för livet och födelse.
Glad Påsk!
/Anna
Gå till toppen