Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ovanligt frieri till vikingabröllop

När Andreas Persson såg annonsen i TA att kommunen sökte ett brudpar till vikingaslaget i juli svarade han direkt.

Det blivande vikingabrudparet Andreas Persson och Katarina Björk ser fram emot ett magiskt bröllop i Trelleborgen i juli.Bild: Foto: Claes Nyberg
– Vi satt hemma vid köksbordet när han sa "du kommer kanske att bli jättearg men jag har skickat in en ansökan om att vi ska gifta oss på Trelleborgen", säger Katarina Björk.
Hon blev inte arg utan sa "ja" och ett par dagar senare kom beskedet att det blev just paret Persson/Björk som skulle få gifta sig under det stora vikingaslaget.
Kommunen fick in flera ansökningar från intresserade brudpar.
– Det rådde dock ingen tvekan om att det var just dessa två som skulle få gifta sig här. Dels på grund av det som Andreas skrev i sitt brev och dels för att de är trelleborgare, berättar kommunalrådet Ulf Bingsgård som är vikingavigselförrättare.
I åtagandet ingår att klä upp sig till viking. Något som inte alls känns främmande eller jobbigt för de blivande makarna.
– Det kommer att bli unikt och kännas väldigt bra, säger Katarina Björk.
Majoriteten av släkten och vännerna är också positivt inställda.
– Det har varit blandade reaktioner. Det är väl kanske någon som blivit lite besviken. Har man inte gått på något bröllop innan så vill man kanske köpa något riktigt fint och klä upp sig. Nu blir det ju inte riktigt så eftersom alla ska vara uppklädda till vikingar men det får de ta, berättar Katarina Björk.
Själv ska hon tillsammans med borgfrun Ylva-Kristina Ekelund försöka ta fram en tidsenlig brudklänning.
Exakt var vigseln ska hållas är än så länge hemligt men det blir på en speciell plats någonstans i direkt anslutning till festligheterna i borgen. Både vikingatemat och offentligheten bereder lite problem för vigselförrättaren.
– Det är ju såklart en utmaning att det å ena sidan är väldigt privat och det å andra sidan är en offentlig tillställning, säger Ulf Bingsgård.
Han avslöjar att han läst lite i de gamla isländska sagorna för att få inspiration till själva vigselakten fast hur det egentligen gick till när man gifte sig på vikingatiden finns det ganska lite historiska belägg för.
– Vissa saker måste vara med i akten men man har ju en viss frihet att organisera om och lägga till texter efter sammanhang, säger han.
Vikingabröllopet står den 8 juli klockan 17. Arrangemanget är något som kommunen hoppas ska bli en återkommande sommartradition i staden.
Gå till toppen