Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Provokatör gripen för rasistaffischer

Gatukonstnären och provokatören Dan Park greps i Lund på onsdagen, misstänkt för olaga affischering.

På onsdagseftermiddagen ringde flera vittnen polisen om att de sett en man sätta upp affischer i Lund.
Affischerna föreställde Jallow Momodou, aktiv i Afrosvenskarnas riksförbund, stående framför Hallands nation med texten "Vår negerslav är bortsprungen".
Ett 20-tal affischer ska ha hunnits sättas upp innan Lundapolisen lyckades gripa den misstänkte affischören - gatukonstnären Dan Park.
Han är misstänkt för olaga affischering och det är ännu oklart om han kommer att misstänkas för ytterligare brott. Han släpptes senare på fri fot igen efter förhör.
Enligt Expressen ska Dan Park ha erkänt i förhör att det är han som har gjort affischerna. Han hade sedan tidigare, i bland annat tidningen Lundagård, också sagt sig ligga bakom bilderna.
Dan Park har gjort sig känd för att på olika sätt "kommentera" aktuella nyhetshändelser. 2009 uppmärksammades bland annat Dan Parks provokation vid judiska församlingen i Malmö där han placerade ut en burk märkt Zyklon-B och satte upp ett hakkors.
Han har även åtalats för hets mot folkgrupp efter en liknande aktion utanför en synagoga i Stockholm, men han friades.
Gå till toppen