Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mera drag tack vare Edith

En chockrosa, egenhändigt skapad, volangkreation möter strax innanför dörren. – Att satsa på Edith Crepp är det roligaste jag gjort. Jag har fått åka land och rike runt och vara med i tv bara genom att sätta på mig peruk. Håkan Widerström Sleman är en man med många ansikten.

Tack vare ett stort teaterintresse kom Edith Crepp in i hans liv för flera år sedan och hon blev kvar.Bild: Foto: Privat
REVY
Kock eller skådespelare. Det var drömjobben för en ung Håkan. Under uppväxtåren kom han med i en grupp som spelade ungdomsrevy i uppväxtorten Tollarp.
– Efter det kom jag i kontakt med en teatergrupp i Kristianstad som hette Ateljén och sedan blev Scenforum. Jag måste ha varit i 15-årsåldern för jag körde moped dit. Vi spelade lite kabaré.
Genom journalisten Claes Qwarfordt i Osby kom han i kontakt med revyn på allvar.
– Jag kom med i Kristianstadsrevyn och spelade med Ingvar Andersson under första hälften av 1980-talet. När jag sedan flyttade till Malmö snubblade jag in i Trelleborgsrevyn när jag sökte efter någonstans att spela revy.
Tjusningarna med revy är flera.
– Det finns inga väntstunder. Man har nästan mer att göra bakom scen än på. Det är många klädbyten och mycket nerv. Mitt bästa minne är från ”Jubel i stan” som vi spelade 1990-1991. Jag hade själv skrivit en hyllningsfinal till Karl Gerhard som jag själv framförde. Tony Kaplan, som då jobbade för Arbetet, skrev i sin recension att det var den mest välskrivna revytext han någonsin hört.
– Jag tycker om mixen av att skriva, stå på scen och att göra scenkläder. Jag tycker om att skapa och tycker att det är viktigt att det är tilltalande för ögat. Om jag skulle vara tvungen att välja så skulle jag nog hålla fast vid att skapa scenkläder.
EDITH CREPP
Den anglosaxiska, lite burleska damimitationen har funnits med i Håkan Widerström Slemans liv sedan slutet av 1970-talet och utsågs av tidningen QX till Malmös svar på Babsan.
– Först tyckte jag inte om den liknelsen, men jag har insett att den är bra eftersom det får folk att förstå vad det handlar om.
Vid millenniumskiftet fick Edith luft under sin fjäderboa när hon som enda svensk fick chans att delta i en dansk dragqueentävling.
– Då insåg jag att jag inte var så ekivok som jag tyckte, men jag fick blodad tand och satte igång på allvar.
Edith Crepp sjunger gärna sånger med Håkans röst och har aldrig haft ambitionen att det ska låta vackert.
– Men det ska vara snyggt förpackat. Jag syr det mesta själv och bestämmer hur det ska se ut. Då är det skönt att vara sin egen chef.
Edith Crepp är en ren scenkaraktär med många ansikten. Hon showar någon gång i månaden och har även haft en show i Thailand.
TALANG 2008
Med ett hjärtligt skratt berättar Håkan Widerström Sleman hur han blev uppringd av ett produktionsbolag som tyckte att Edith Crepp skulle ställa upp i tävlingen.
– Jag är ingen tävlingsmänniska på det viset, men min man Ulf tyckte att jag skulle testa.
Så han packade väskan och åkte på audition i Umeå, gick vidare till Stockholm och åkte ut i semifinalen.
– De tyckte inte att jag var värd en halv miljon, men mitt framträdande hade stort underhållningsvärde för antalet besökare på min hemsida ökade drastiskt efteråt.
Samma år var Edith Crepp även med i ”Allsång på Skansen”.
JOBB
Pojkdrömmarna blev sanna. Förutom att spela teater har han utbildat sig till kock.
– Jag provade på och insåg att det inte var min grej.
Så han utbildade sig till undersköterska. Under en period var han månskensbonde i Knickarp.
– När jordbruksdrömmen sprack började jag jobba på ett behandlingshem i Vollsjö. När chefen där startade eget i Eslöv följde jag med. Just nu jobbar jag som behandlingspedagog på ett boende för ungdomar med neuropsykiska funktionshinder.
– Det gäller att hitta verktyg som får vardagen att fungera. Det är svåra bitar att ta tag i, ibland lyckas vi, ibland inte ...
Fyller: 50 år den 27 april.
Född: I Hjärnarp.
Uppvuxen: I Önnestad och Tollarp.
Bor: I Malmö.
Gör: Är kock och undersköterska och arbetar nu som behandlingspedagog på ett privat HVB-hem, hem för vård eller boende. Framträder som dragdrottningen Edith Crepp och spelar med i Trelleborgsrevyn.
Intressen: Skriver sångtexter, designar scenkostymer, konstruerar hemsidor. Reser ofta till Thailand.
Familj: Maken Ulf.
Aktuellt: Firar födelsedagen med en vecka i New York.
Gå till toppen