Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högskolan stänger av gatukonstnär

Gatukonstnären Dan Park stängs av från Malmö högskola efter affischen som uppmärksammades i förra veckan.

I förra veckan hittades en affisch i en skrivare ett av Malmö högskolas offentliga bibliotek. Den föreställde Jallow Momodou, aktiv i Afrosvenskarnas riksförbund och anställd på Malmö högskola, i bojor med texten "Vår negerslav är bortsprungen".
Momodou hade tidigare polisanmält Hallands och Helsingkronas nationer i Lund, för fester då tre personer var utklädda som slavar, svartsminkade och med rep om halsen. De såldes sedan i en påhittad auktion.
Den kontroversielle gatukonstnären Dan Park har erkänt för tidningen Lundagård att han ligger bakom affischen. Han stängs nu av från all undervisning och får inte heller vistas i Malmö högskolas lokaler. Beslutet är tillfälligt, i väntan på att ärendet prövas av högskolans disciplinnämnd.
– Det är en allvarlig förseelse. Det strider mot alla våra värderingar och mot hur vi ska hantera varandra på skolan, säger Lennart Olausson, rektor på Malmö högskola.
Om personen på bilden inte hade varit anställd, hade ni fortfarande stängt av studenten?
– Jag kan inte svara på rak arm. Jag har tagit råd av vår jurist, så det är utifrån den rekommendationen som jag gör så här.
Har ni tidigare stängt av studenter under din tid som rektor?
– Inte av liknande skäl, säger Lennart Olausson.
Tidigare har studenter blivit avstängda för bland annat fusk, misshandel och för att ha bjudit på muffins med narkotika i.
Dan Park hade själv inte fått reda på beslutet när Sydsvenskan nådde honom på torsdagen.
– Jag har ju bara använt deras kopiator och glömde tio planscher där. Ska det inte vara högt i tak på högskolor? Jag har ju inte blivit fälld för något här.
Dan Park reagerar starkt på beskedet, särskilt det att han förbjuds att vistas i högskolans lokaler.
– Hur ska de kolla det? Ska de ha vakter som sett mina bilder? Får jag inte ens vara på biblioteket? Ska jag behöva maskera mig för att gå dit?
Dan Park läser en kvällskurs på Malmö Högskola den här terminen. Att han stängs av från kursen berör honom inte lika mycket som att han nekas tillträde till lokalerna där han kopierat upp kontroversiella planscher sedan han kom till Malmö 2004. Kan han inte kopiera till högskolans låga priser tror han att den kontroversiella verksamheten är hotad.
– Blir jag avstängd från att använda kopieringsmaskinen är det kört.
Gå till toppen