Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vägen går över ån efter dispens

Men kommunen måste uppfylla flera krav för att låta vägen passera Albäcks-ån. Vid bron över ån måste…

Länsstyrelsen ger dispens för bygget av den nya vägen från Hedvägens förlängning ut till Maglarpsrondellen över Albäcksån.Bild: Arkiv: Tomas Nyberg 2006
Men kommunen måste uppfylla flera krav för att låta vägen passera Albäcks-ån.
Vid bron över ån måste kommunen bygga en ekopassage och en passage för människor så att både folk och fä kan passera vägen utan risk.
Enligt planen ska gången utformas som en två meter bred strandremsa på ena sida av ån under bron. Höjden upp till bron blir drygt två meter så passagen kan användas både av djur och människor. För mindre djur blir det också en genomgångsmöjlighet i form av ett rör på en dryg halvmeter med jord i botten.
Bron måste också konstrueras så att fiskar inte hindras att vandra upp- och nedströms i Albäcksån.
Det betyder att ån ska rinna precis som den gör idag under bron och varken tvingas bli smalare eller grundare. Det får heller inte bildas något fall vid bron på grund av nivåskillnader.
Om sprängstenar används måste de täckas av avrundade naturstenar.
Bygget över ån måste genomföras under sommaren, från 1 juni till 15 september, eftersom det då är minst vatten i ån.
Sammantaget menar länsstyrelsen att vägbygget väger tyngre än strandskyddet för Albäcksån, bland annat för att trafiksäkerheten blir bättre.
För att gottgöra intrånget i strandskyddet genom bygget av vägbron över Albäcksån måste kommunen också plantera minst 24 pilträd i en allé på området.
Gå till toppen