Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jesse Jackson kräver bättre kunskap om slavhandeln

Den amerikanske medborgarrättskämpen Jesse Jackson kräver bättre kunskaper i Sverige om slavhandeln.

Bild: Foto: Morry Gash/Ap
I ett brev till utbildningsminister Jan Björklund (FP) reagerar han skarpt mot de studenter i Lund som svartsminkade såldes som slavar i en påhittad auktion.
– Jesse Jackson är en stor förebild i kampen mot rasismen. Att han agerar betyder förstås mycket för oss. Vi uppskattar verkligen det engagemang som kommer från andra sidan Atlanten, säger Mariam Osman Scherifay, ordförande i Centrum mot rasism.
Den påhittade slavhandeln på Hallands nation för drygt två veckor sedan polisanmäldes som hets mot folkgrupp. Händelsen späddes på ytterligare sedan en rasistisk bild på Jallow Momodou som polisanmälde "slavhandeln" trycktes upp på Malmö högskola.
I sitt brev till Jan Björklund skriver Jesse Jackson att händelsen på Hallands nation visar en djup okunskap i Sverige om slavhandelns brutala verklighet. Jackson vill att Björklund tar sitt ansvar som utbildningsminister för att höja kunskapsnivån om slaveriets mörka historia.
Kitimbwa Sabuni är talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.
– I Sverige har vi en tillåtande attityd till rasism som förkläs till humor och som internationellt sett är uppseendeväckande. Ska vi komma ifrån detta måste vi få bort den straffrihetskultur som finns för dem som klär rasismen i humor, säger han och kräver att universitetet skapar en handlingsplan mot rasism.
I ett mejl till Sydsvenskan kommenterar Jan Björklund brevet från Jesse Jackson:
– Händelsen på Hallands Nation är omdömeslös, den är vad jag förstår polisanmäld och hanteras av det svenska rättsväsendet.
– Jag utgår från att ledningen för Lunds Universitet tar upp frågan till diskussion. Slaveriet ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia som vi aldrig får glömma.
Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer, är inte förvånad den internationella uppmärksamhet som händelsen fått. Han tycker att det är olyckligt att det kopplas ihop med universitets verksamhet och studentlivet.
– Vi måste alla hjälpas åt att arbeta mot rasism och det är inte fel att vilja dra uppmärksamhet till något som man uppfattar som rasistiska uttryck. Men det är givetvis tråkigt när det blåses upp en bild av att Lunds universitet är en organisation som står för rasism.
Gå till toppen