Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny etikkurs efter "slavauktionen"

"Slavhandeln" på Hallands får nu Lunds universitet att agera. Med start i höst ska anställda och studerande få gå en ny utbildning i Universitetets värderingar.

Bild: Arkiv: Bert Olsson
För rektor Per Eriksson, som tillsammans med prorektor Eva Åkesson ligger bakom initiativet, handlar det om att ta tillvara tillfället, nu när frågorna är högaktuella.
- Vi behöver se till att vi har bra kunskap om de här frågorna. Och även se hur vi kan arbeta praktiskt för att undvika diskriminering och rasism, säger Per Eriksson.
Han berättar att han de senaste veckorna fått många besök och många förslag om hur ett antirasistiskt arbete skulle kunna gå till.
- Vi har fantastiskt fina studenter som kommit med konstruktiva förslag och idéer.
Värdegrundsarbetet är också en strategisk fråga. Att vara ett Universitet i toppklass förutsätter att man fungerar i en internationell kontext. Att Lund är ett "connected university", ett lärosäte med kontakter, understryker rektor.
Fortfarande återstår många detaljer i utformningen av kursen. Men till hösten ska den vara igång.
- Faktum är att jag redan blivit kontaktad av personer med erfarenhet av sådant här arbete, som vill hjälpa till, säger Per Eriksson.
Tror du att debatten om rasism och diskriminering blivit särskilt laddad, eftersom händelserna utspelar sig på ett universitet?
- Ja, det tror jag. Det finns ju fördomar mot oss, att vi lever i ett elfenbenstorn, att det finns elitism. Så vill vi ju inte ha det. Vi har ju ingen möjlighet att vara ett ledande universitet om vi inte har en stor öppenhet och internationell koppling.
Gå till toppen