Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anmälare kräver granskning

De fyra studenterna, som genomförde den så kallade "slavauktionen" vid en sittning på Hallands nation, är anmälda till disciplinnämnden vid Lunds universitet.

Anmälarna hävdar, i motsats till vad Universitetets ledning tidigare förklarat i ett pressmeddelande, att det finns ett rättsligt utrymme att vidta disciplinära åtgärder mot studenterna.
I den sjusidiga inlagan, som kommit in till Lunds universitet, skriver anmälarna att studenterna på Hallands Nation gjort sig skyldiga till disciplinförseelse som kan sortera under rubrikerna "trakasserier" alternativt "störande" inom ramen för utbildningen.
Anmälarna kräver därför att studenterna stängs av från undervisning eller varnas. Demenar att Lunds universitet och nationerna är, trots avskaffandet av kårobligatoriet, fortfarande intimt sammankopplade med varandra.
- Jag vill inte föregå något beslut men jag tror inte att det är något som ligger inom disciplinnämndens juridiktion, säger Johanna Alhem, jurist på Lunds universitets juridiska sektion
Enligt högskoleförordningen är det rektor Per Ericsson som bedömer om anmälan ska upp på nämndens bord, eller inte.
I så fall kommer studenterna på Hallands att få bemöta anklagelserna. Men eftersom anmälarna inte namngivit studenterna på Hallands kan det blir svårt.
Enligt högskoleförordningen finns det fyra typer av förseelser som kan föremål för disciplinnämndens bedömning.
- Fusk i samband med studier.
- Störande inom ramen för utbildningen. Överträdelse av ordningsregler vid t ex lab, tentamen och repetitioner.
- Brott mot bibliotekets regler. Om man inte registrerat lån eller ägnat sig åt otillåten användning av universitets datornät.
- Trakasserier riktade mot annan student eller mot anställd på grund av etnicitet, religion eller trosuppfattning, sexuell läggning samt funktionshinder. Även sexuella trakasserier kan utgöra en disciplinförseelse.
Gå till toppen