Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dömd cyklist får ny rättegång

Hovrätten tar upp målet mot Andreas Grass, som dömdes
för att inte ha använt cykelbanan.

I september i fjor dömdes Andreas Grass till böter, medan den bilist han krockade med friades i Lunds tingsrätt. Knappt ett år tidigare cyklade han hem från jobbet och valde körbanan på Solvägen istället för cykelbanan vid sidan om.
Enligt Grass ville bilisten köra om och tutade. På Södra vägen cyklade han ut i körbanan för att markera att det var ett dåligt ställe att köra om på. Det slutade med en krock. En kvinna som såg händelsen blev aldrig kallad till rättegången.
Tingsrätten menade att Andreas Grass borde ha använt cykelbanan. De ansåg inte att bevisen räckte för att fälla bilisten.
– Tingsrätten gjorde sin bedömning, jag hoppas hovrätten gör en annan, säger Andreas Grass.
Andreas Grass har överklagat domen och bland annat hänvisat till ett vittne som såg påkörningen.
Hovrätten har nu beslutat att ta upp fallet och en ny rättegång kan inledas
– Det är väldigt ovanligt med den här typen av trafikförseelser i hovrätten. Det måste antingen handla om att vi tycker att det finns saker som gör att domen ska ändras, eller att det är ett rättsligt intressant fall som vi vill få prövat, säger hovrättslagmannen Lars Sjöström.
Gå till toppen