Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kaffe kan skydda mot bröstcancer

Minst fem koppar kaffe om dagen mer än halverar risken för en viss typ av bröstcancer, den icke hormonberoende, enligt en ny studie från Karolinska institutet.

Bild: Arkivfoto: Göran Olsson
2 800 kvinnor med bröstcancer och 3 000 friska kvinnor har ingått i studien och resultaten publiceras i Breast Cancer Research.
– Kaffet sticker ut som en enskild skyddsfaktor även när vi manglat igenom alla andra faktorer som kan ha betydelse, säger professor Per Hall till Göteborgs-Posten.
Forskarna såg att de kvinnor som dricker kaffe varje dag har en lägre frekvens av bröstcancer än personer som sällan dricker kaffe. Vid fem koppar eller fler sjönk bröstcancerrisken med 57 procent. Någon så stark skyddseffekt har enligt Per Hall ingen forskargrupp noterat tidigare.
Hall trodde först inte själv på resultaten av studien.
– Jag blev väldigt förvånad. Jag sade direkt till doktoranden att det måste vara fel, säger han till TT.
Men när forskarna hade gått genom en lång rad andra faktorer stack kaffekonsumtionen fortfarande ut. Risken minskar enbart för den aggressiva, icke hormonberoende varianten – som står för ungefär en tredjedel av alla bröstcancerfall. Och sambandet är mycket starkt, enligt Hall.
Fortfarande vet inte forskarna vad det är i kaffet som gör att cancerrisken går ner. Det kan vara så att vissa ämnen minskar cellernas förmåga att dela sig, men det är bara en teori.
Hall vill trots studiens resultat inte gå ut och rekommendera alla kvinnor att dricka fem koppar om dagen.
– Men det skadar ju inte att ta sig någon kopp efter maten, det kan jag absolut säga.
Enligt en av medförfattarna till studien, Jingmei Li vid Karolinska institutet, råder det delade meningar i forskarvärlden om hur kaffe påverkar människokroppen. Olika studier har gett motstridiga resultat.
Men den aktuella studien stämmer överens med en tidigare tysk studie med samma upplägg, även om den tyska visade på ett mycket svagare samband mellan kaffedrickande och icke hormonberoende bröstcancer.
Den som tycker om kaffe kan luta sig mot en rad nya forskningsrön de senaste åren. Drycken tycks bland annat skydda mot – förutom vissa former av cancer – demens, parkinson, diabetes och hjärtsjukdomar.
Förutom koffein innehåller kaffe magnesium, fytoöstrogener, antioxidanter och klorogensyra bland en stor mängd andra ämnen.
Gå till toppen