Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

"Ledde" var morfars kollega

Jenny Engvall har gjort ett projektarbete på Spyken om Leddes Lundamiljöer.

Jenny Engvall har gjort sitt projektarbete om Lundakonstnären och hans Lundamiljöer.Bild: Foto: Peter Frennesson
Karl-Erik "Ledde" Lundberg var en välkänd men udda Lundaprofil. Han kunde måla och gjorde det gärna för en bit mat och en sup. I många Lundahem hänger hans bilder. Grynmalaregatan och S:t Annegatan var populära motiv.
Jenny Engvall tar studenten nu i vår på Spyken. Hos hennes mormor och morfar finns just Ledde-tavlor och hos hennes gammelfarmor målade Ledde direkt på den öppna spisen.
– Morfar var arbetskamrat med Ledde på Håkan Ohlsson boktryckeri och har berättat. Men det var min mamma som gav mig uppslaget att göra projektarbetet om Ledde. Det har varit ett spännande arbete. Jag har lärt känna en udda men väldigt varm människa, berättar Jenny Engvall.
Hon sökte upp de miljöer som konstnären avbildade och jämför med hur det ser ut i dag.
– Det går att känna igen sig. Husen finns kvar om än renoverade. Men på en del gator är det mesta förändrat. Dessutom ändrade ju Ledde på verkligheten.
Till myterna om Ledde Lundberg hör hur han flyttade på Domkyrkan så den passade hans bilder. Fanns det någon på gatan han inte tyckte om kunde han utesluta dennes hus.
– Lyktstolpar och skorstenar kunde han också ta bort. I bland när han sålt en tavla kom han tillbaka till köparen och sa att han glömt lyktstolpen och skulle måla dit den. På så sätt tog han betalt två gånger för samma tavla, berättar Jenny Engvall.
Med en tavla av Ledde som föreställer S:t Månsgatan gick Sydsvenskan med Jenny Engvall för att se hur dagens gata stämmer med målningen. Hus efter hus har rivits eller förändrats. Men ändå känns tavlan rätt när vi står på det ställe där konstnären måste ha stått just där kröken börjar.
I sommar blir det mer uppmärksamhet kring Ledde Lundberg. Galleristen Göran Thulin, som ställde ut hans verk 2007 bjuder en ny utställning i sommar med verk av Ledde Lundberg och två andra konstnärer som avbildat Lund, Folke Harald och Eduard Valenta. 11 juni är det vernissage på galleriet Vallebergaslätt vid Löderup.

”Ledde” Lundberg

Karl-Erik "Ledde" Lundberg (1926-1992) var fosterbarn och växte upp på Prennegatan. Han var med och bildade vad som skulle bli Lunds FF och var en inte oäven om dock udda fotbollsspelare, som provspelade för Lunds Bois.
Under sex år provade han på tryckeriarbetet. Men sedan blev det en osäker tillvaro som gatumålare. Han var välkänd i staden med sin speciella "Leddemössa" och mer än en gång fick polisen leda hem honom när han ställt till det för sig och Lundatrafiken. Ledde tyckte inte om bilar och det hände att han stoppade trafiken. Polisen tyckte inte heller om när han köpte p-biljett och lade sig på en p-plats och sade sig vara en liten Fiat.
Gå till toppen